vrijdag 16 februari 2018

Clarkesworld Magazine 137 February 2018


In het februarinummer van Clarkesworld Magazine van dit jaar zes korte verhalen en vier non-fictie artikelen.

Carolyn Ives Gilman neemt in Umbernight de lezer mee naar een kolonieplaneet waar zijn zon voor het gezonde licht zorgt maar wanneer de Umber aan de hemel komt te staan men zich goed moet beschermen tegen zeer giftige radioactieve straling. Door enkele kolonisten die het wagen over de planeet te reizen in de hoop bij het afgiftepunt voor ruimtereizigers te komen en daar goederen aan te treffen, worden de gevaren van de planeet aan je bekend gemaakt. Daarnaast komen ook de menselijke karaktereigenschappen in beeld met gevoelens als jaloezie, leiderschap en rationalisme. Oftewel een verhaal met van alles wat.

Robert Reed heeft in Obliteration over een hele andere boeg gegooid om het menselijke karakter te onderzoeken. Hij schetst een wereld waarin het mogelijk is om letterlijk je hele geheugen op te slaan. Het is dan wel belangrijk om een goede back-up te hebben, wil er iets mis gaan. Het verhaal laat mensen zien die er voor kiezen geen gebruik van deze mogelijkheid te maken. En anderen die bepaalde zaken weg laten zodat deze nooit meer opgerakeld kunnen worden. Het deed mij nadenken over of ik alles van mijn leven wil blijven onthouden of wanneer het mogelijk was bepaalde zaken voor altijd te vergeten.

In de The Power is Out schrijft A Que (vertaald door Elizabeth Hanlon) hoe de mensen reageren wanneer de stroom voor altijd uitvalt. Geen origineel gegeven, er is zelfs een hele televisieserie naar gemaakt (Revoution) maar toch weet A Que interessante nieuwe inzichten te geven. En dat maakt dit verhaal toch de moeite waard.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...