maandag 1 april 2019

De moeder van Ikabod & andere verhalen - Maarten 't Hart

Maarten 't Hart, een schrijver uit mijn middelbareschoolperiode toen we nog verplicht boeken van hem lazen. En heel eerlijk gezegd heb ik daarna geen boek meer van hem aangeraakt. Ik vond het allemaal te veel gaan over de gefrustreerdheid door het geloof, een thema dat ik alleen uit de literatuur kende van veel andere Nederlandse schrijvers en helemaal niets met mijn belevingswereld te maken had.

Maar nu was daar de JMA Biesheuvelprijs 2017 en die heeft mij deze korte verhalen bundel van Maarten 't Hart doen toekomen.
En gelijk bij het eerste verhaal voelde ik me helemaal vertrouwd met de schrijfstijl en opgeroepen sfeer. Het lijkt erop dat wat ik in mijn tienerjaren heb gelezen me beter is bijgebleven dan wat ik de laatste twintig jaar heb gelezen.
Het mooie is dat in dit eerste verhaal wel degelijk ook weer naar het geloof werd verwezen alleen is nu de frustratie daarover verdwenen en dat maakt het een stuk aangenamer om daarover te lezen. Het heeft vast ook te maken met mijn eigen leeftijd dat ik het nu wel interessant vind om te lezen over allerlei dorpse gebeurtenissen en menselijke omgang op zijn smalst. En natuurlijk is het ook de schrijver zijn kwaliteit die het lezen van deze bundel een genot maakte.

Achttien korte verhalen van verschillende lengte over dagelijkse situaties van een bekende schrijver waarvan niet iedereen zijn naam goed kan onthouden en mede daardoor regelmatig hilarische situaties ontstaan. Maar het is vooral het vaak onbegrijpelijke gedrag van mensen wat mij liet verwonderen terwijl ik drommels goed weet dat het regelmatig voorkomt.
Na deze hernieuwde kennismaking met Maarten 't Hart is het heel goed mogelijk dat ik toch nog eens een van zijn oude boeken ga herlezen en zien of ik daar dan nog het gevoel bij overhoud zoals dat nog uit mijn middelbareschooltijd in mijn geheugen gegrift staat.

1 opmerking:

Erik Scheffers zei

Hoi Niek, hoewel ik Maarten 't Hart geen literaire hoogvlieger vind, heb ik de boeken van hem die ik heb gelezen, altijd met plezier gelezen. Voor de lijst van de Middelbare school las ik "De droomkoningin" waarin de schrijver na overspel te hebben gepleegd op weg is naar huis en door de Leidse volkstuintjes loopt en al lopende herinneringen ophaalt aan vroegere vriendinnetjes. Ik vond het destijds het leukste boek dat ik las voor mijn lijst. Van de meeste andere boeken die ik voor mijn lijst Nederlands las is mij vrijwel niets bijgebleven, hooguit de naam van de schrijver en de titel. De meest interessante boeken van Maarten 't Hart die ik tot dusver heb gelezen, vind ik de drie autobiografische deeltjes uit d eserie Privé-domein:
- Het roer kan nog zesmaal om.
- Een deerne in lokkend postuur.
- Dienstreizen van een thuisblijver.
Groetjes, Erik

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...