zaterdag 1 juni 2019

Als de Sterren Zingen - Tonke Dragt

Tonke Dragt heeft als kind maar ook als volwassene een onuitwisbare indruk op mij gemaakt met haar avonturen- en science fiction boeken. Bij het twee jaar geleden horen dat er een nieuw boek van haar verscheen, iets waar ik niet meer van had durven dromen, kon het niet anders dan dat ik dat aan ging schaffen.

Als de Sterren Zingen bevat korte verhalen die Tonke Dragt zelf in de categorieën Sprookjes & Vertellingen; Sagen, Mysteries & Avontuur; Raadselverhalen; Toekomstverhalen & Sciencefiction; en Nachtverhalen heeft ondergebracht. De meeste verhalen zijn al eens eerder gepubliceerd maar een enkeling heeft zijn debuut. Allen zeer de moeite waard om te lezen. Bij de verhalen die ik al kende, voelde ik me vertrouwd. Nieuwe verhalen voelde alsof ik vreselijk verwend werd.

Bijzonder sympathiek vind ik de Tonke Dragt vertelt... stukjes die geplaatst zijn na een verhaal. Hierin geeft Tonke Dragt een toelichting op het verhaal dat je net gelezen hebt. Het is duidelijk dat ze kinderen daarin aanspreekt maar als volwassene vind ik dat helemaal niet erg. Het voelt bekend. Het voelt als dat je veilig meegenomen wordt in een mysterie waar anderen niet van weten. En het is altijd spannend, wat Tonke Dragt ook schrijft.

Iets wat ik bijna nooit doe maar wat ik nu meerdere malen gedaan heb, is het bekijken van de kaft. Deze laat een sterrenhemel zien maar ook groene planten met witte bloemen en een heleboel vlinders van verschillend formaat en tekening. De vlinders hebben allen een zilveren omtrek en als je die in het lamp- of zonlicht beweegt dan zie je het schitteren, net zoals de letters van de titel van het boek. Telkens weer bleef me dat aantrekken, net zoals het werk van Tonke Dragt.

In het boek zijn ook verschillende tekeningen van krijt en andere materialen opgenomen. En ook zijn er meerdere collages te bewonderen. Allen zijn van de hand van Tonke Dragt en gemaakt tussen 1950 en 2017. Deze illustraties maken het boek nog meer compleet en vooral de collages hebben mij door hun ongewoonheid getroffen.

Kortom een op en top Tonke Dragt boek en geschikt voor alle leeftijden, zoals haar hele oevre.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...