zaterdag 8 juni 2019

Oomen stroomt over - Francine Oomen

Uitgerekend mijn eigen levensliefje maakte mij attent op deze strip over de overgang. Ik keek even op internet wat voor iets het was en mijn oog viel gelijk op de tekst "En nog zo iets vreemds, ik kon niet meer lezen. Ik nam de tekst gewoon niet op. In een restaurant begreep ik de menukaart nauwelijks. Bizar en eng". Ik was gelijk verkocht door de herkenning.

In Oomen stroomt over worden de persoonlijke ervaringen van verschijnselen van de overgang beschreven en getekend. Sommige bladzijden zijn gevuld met collages, andere met stifttekeningen en dikke letters en weer andere met op lijntjespapier getekende figuren ingevuld met waterverf. Het is daardoor een zeer afwisselend geheel en geeft ook heel goed de heftigheid van de ervaringen weer.
Erg grappig vind ik de mate van ongesteldheid die ze aangeeft door middel van de hoeveelheid en de roodheid van tampons.

Naast de overgangsverschijnselen komt ook nog oud zeer aan bod in de vorm van Tang, een stem die haar telkens opnieuw zegt wat ze allemaal moet in haar leven. Voor mij ook heel herkenbaar en ik ben blij dat ik voor de overgang al met Tang gedeald heb.

Ik denk dat Tang voor veel mensen heel herkenbaar is en ook al zijn ze niet in de overgang, daar dit boek ook heel geschikt voor kan zijn. Daarnaast kan het nooit kwaad als mensen in het algemeen wat meer weten wat vrouwen doormaken als hun hormoonspiegel gaat veranderen.

Geen opmerkingen:

Gezinsverpakking - De Chabotten

Voor ik dit boekenweekgeschenk ging lezen, luisterde ik naar de podcast Nooit meer Slapen waarin de familie Chabot over dit boekje geïntervi...