zaterdag 9 mei 2020

Nikopol trilogie deel 3 Koude Evenaar - Enki Bilal


Wat kan ik hier nog over zeggen? Ik heb ook dit derde deel weer ademloos gelezen en niets anders dan superlatieven komen in mij naar boven. Deze strips uit het eind van de vorige eeuw hebben nog niets aan zeggingskracht ingeboet. Het geschetste distopische nabije toekomstbeeld is vermengd met buitenaardse wezens gebaseerd op de oude Egyptische goden. Het gaat om trouw, verraad, machtsvergrijp en bovenal overleven als je tot de onderste laag der samenleving behoort. En het is vooral heel rauw.

De tekeningen laten de fantasie van Enki Bilal zien met overal net even buiten het gewone denken. Ook vind ik mooi hoe je regelmatig de potloodstrepen zelf kunt zien. En de tekeningen zijn net zo rauw als het verhaal zelf.

Dit derde deel is een waardig eind van de trilogie waarin het verhaal weer bij het begin van deel een lijkt uit te komen maar het is allemaal  toch net even anders. En misschien is er dan wel hoop.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...