maandag 15 augustus 2022

De Kunst van het Lijden - Dick Welsink

Dit boek beschrijft het leven van Hans Dorrestijn in korte heldere hoofdstukken omgeven door afdrukken van volledige liedteksten, kladversies in Hans zijn handschrift, boekkaften, LP-covers en foto's van familieleden, collega's en vrienden.  Dit maakt het een levendig en luchtig geheel ondanks het vele lijden.

De ondertitel Het lijden en de wederopstanding van Hans Dorrestijn vind ik sterk weergegeven want dat is precies wat je als lezer meemaakt. De jeugd met de mishandelingen, het alcoholisme, de op de klippen lopende huwelijken en dan toch het succes.

Ik ben al vele jaren fan van Hans Dorrestijn zijn teksten en heb hem meerdere malen live zien optreden. Wat ik me nooit gerealiseerd heb, is dat hij al vroeg in mijn leven invloed op mij heeft gehad door de teksten die hij schreef voor De Stratemakeropzeeshow en J.J. de Bom voorheen: De Kindervriend. Zo blijft Pieleman, waarvan de tekst ook in de boek staat, onvergetelijk.

De uitvoering van dit lied door Joost Prinsen is ook nog eens te zien op de DVD die bij dit boek geleverd is. Samen met vele andere liederen die Hans Dorrestijn geschreven heeft. En zo kwam ik er achter dat Hans Dorrestijn ook nog eens de schrijver is van het nummer Oorlogswinter dat ik ook voornamelijk ken door de geweldige uitvoering van Joost Prinsen en altijd door mijn ziel blijft snijden.

Het is geen diepgravende biografie maar voor wat mij betreft zeker een leuk boek voor fans omdat het in de pijnlijk grappige toon is geschreven waar Hans Dorrestijn in zijn solocarrière zo bekend mee is geworden.

1 opmerking:

Erik Scheffers zei

Hoi Niek, een leuk stukje! Ik durf mij ook wel een fan van Hans Dorresteijn te noemen. Z'n conferences ken ik niet, maar ik moet altijd erg lachen om zijn liedjes zoals: "Het anti hondenlied", "Ging Ome Jan maar dood" en "Het kerkhof, het kerkhof bij nacht". Zijn depressieve humor spreekt mij zeer aan. Groetjes, Erik

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...