woensdag 28 augustus 2024

Monstress Vol. 1 Awakening - Marjorie Liu & Sana Takeda

Een voor mij geheel nieuwe strip en dat betekent dat ik eerst ga ontdekken wat de bedoeling is. Dat viel mij met deze strip niet mee en eigenlijk denk ik dat door de complexiteit van dit universum het wellicht in een romanvorm het beter tot zijn recht zou komen. Mijn zeer gewaardeerde Neil Gaiman heeft wel veel lovende woorden voor dit verhaal dus het kan ook goed dat het aan mij ligt en ik al die complexiteit niet (meer) aan kan.

Het verhaal wordt verteld vanuit Maika Halfwolf, een bijzonder meisje die haar afkomst niet kent en in wie een ander kwaadaardig wezen huist, een wezen dat zij niet altijd onder controle heeft. Er zijn allerlei verschillende partijen waaronder mensen, de Ouden en de halfbloedjes die Arcanics genoemd worden. Deze zijn natuurlijk met elkaar in oorlog waarbij macht de grote drijfveer is. Wat dit betreft allemaal nog niet bijster origineel.

Maar dan moet ik toch aantekenen dat gaandeweg de verschillende partijen onder mijn huid gaan zitten. Er is zoveel geheimzinnig, er is zoveel nog niet ontrafeld dat ik daarom wel door wil lezen.
Maika vertelt regelmatig in haar hoofd haar avonturen aan Turya, haar vriendin die ze een tijd geleden door de oorlogsomstandigheden uit het oog verloren is en waar ze naar op zoek is. Door wat ze vertelt, vallen er wat puzzelstukjes op zijn plaats.

Meer nog zijn het de onderbrekingen door de kat professor Tam Tam die een lezing geeft waarin nog veel meer achtergronden van de gebeurtenissen worden weergegeven. Slim bedacht om op de manier deze informatie aan de lezer over te brengen. Noodzakelijke informatie want zonder dit snapte ik er bijzonder weinig van. 

De tekeningen zijn over het algemeen in grauwe kleuren en ingevuld met veel textuur. Alles om de donkerte en de gruwelen van de machtshongerenden en de slachtoffers te onderstrepen wat mij betref heel effectief werkt.

Ik heb nog vijf delen voor de boeg en ik ben benieuwd of het boeiend blijft. Soms als het moeilijk inkomen is, loont dat later bij doorlezen. Ik hoop dat dit nu ook het geval is.

donderdag 15 augustus 2024

Clarkesworld Magazine Issue 215 Augustus 2024

Het augustusnummer van Clarkeworlds magazine bevat acht korte science fiction en fantasy verhalen en vier non-fictie artikelen.

Thomas Ha lijkt me een veelbelovend jong talent van wie ik nu vaker werk van in Clarkesworld Magazine vindt. In The Sort schetst hij een wereld waarin gemodificeerde mensen verboden zijn. Vader en gemodificeerde zoon gaan toch op pad omdat vader de zoon de wereld in zijn geheel wil laten zien. Een heel sterk beeld van hoe mensen oordelen en hoe uitsluiting werkt.

Timothy Mudie gooit het over een hele andere boeg. In Something Crossing Over, Something Coming Back is het de tijd van wapenstilstand in een langdurige oorlog. Spionage geschiet door het bewustzijn te wisselen met een vijand. Maar in plaats van 2 weken, verblijft de spion per ongeluk 1 jaar in het vijandige lichaam. Dit roept keuzevragen op zoals waar gaat hij zich aan hechten, wat gaat hij voor relaties opbouwen of helemaal niet? Interessant gegeven is ook dat er steeds meer herinneringen van het oorspronkelijke lichaam tot de spion gaat doordringen. 

En weer een heel ander verhaal heeft Rajeev Prasad geschreven met de titel Canyon Dance. Een alcoholist gaat ruimtereizen maken en werken op een van de kolonieplaneten waar hij God vindt om sober te blijven. Hij vindt ook een vrouw, krijgt een zoon maar valt zo nu en dan toch terug in zijn oude verslaving. Opmerkelijk is dat hij niet kiest om zich biologisch aan te laten passen zodat hij geen verslavingsgevoeligheid meer heeft. Als verslavingsgevoelige spreekt mij dit zeer aan. Het is de verslaving die juist maakt wie jij bent.

maandag 12 augustus 2024

Clarkesworld Magazine Issue 214 July 2024

Het zevende nummer van 2024 van Clarkesworld Magazine bevat zeven korte science fiction en fantasy verhalen en vier non-fictie artikelen. 

Het juni-nummer stond vol met sterke verhalen, in dit juli-nummer vind ik dat wat minder. Bij Stellar Evolutions in Pop Idol Artistry geschreven door Em X. Liu vraag ik mij af wat er nu precies SF aan is behalve dat het ook in de ruimte afspeelt maar dat draagt verder niet bij aan het onderwerp de maakbaarheid van idolen.
Polenth Blake schreef Born Outside wat mij een veel te vaag verhaal is en ik geen idee heb waar hen nou heen wil.

vrijdag 9 augustus 2024

Clarkesworld Magazine Issue 213 June 2024

Het juninummer van Clarkesworld magazine bevat zeven korte science fiction/fantasy verhalen en vier non-fictie artikelen.

Our Chatbots Said "I Love You," Shall We Meet? geschreven door Caroline M. Yoachim gaat over een datingsapp dat de match baseert op alles wat er op internet te vinden is en de mensen zelf niets meer hoeven te doen. Bij een match kun je door KI gegenereerde chats lezen met je nieuwe liefde.
Interessant te bedenken hoe onze manier van een liefdespartner vinden veranderd is door de komst van internet en hoe dit in de toekomst door KI wellicht nog verder ontwikkelt.

Een wonderlijk verhaal wordt verteld in Artistic Encounters of a Monumental Nature geschreven door S.B. Divya.
Een provocatieve kunstenaarsgroep komt voor een raadsel te staan wanneer hun kunst mysterieuze reacties uitlokt zoals enorme replica's van bekende objecten op de meest vreemde locaties
zoals het Vrijheidsbeeld en de Eiffeltoren. Een zeer vermakelijk verhaal waarbij kunst als allerhoogste van een beschaving wordt gesteld, een thema naar mijn hart.

Carrie Vaughn schrijft in Himalia over een vrouw die na 15 jaar terugkeert naar de kolonieplaneet waar ze is opgegroeid en die nu ontruimd gaat worden omdat het niet meer voldoet. Zij gaat op zoek naar haar hartsvriendin van destijds. Deze verhouding wordt steeds meer uit de doeken gedaan door heen-en-weer te springen tussen toen en nu. Een manier die voor mij heel goed werkte waardoor ik heel goed de gebeurtenissen kon invoelen.

Nog meer interessante ideeën zijn te vinden in Bodies geschreven door Cat McMahan waarin mensen gekloond worden om als het origineel een orgaan of een ander deel van het lichaam nodig heeft dit van de kloon kan krijgen. Dit roept de vraag op wat een mens eigenlijk is.
En
Luc Diamants Off Track waarin een kind gaat staken door het op haar continu het te laten regenen omdat een ander kind met een biotechbeen niet mee mag doen met de sportdag. Heel sterk hoe het thema sport in onze tijd op deze manier wordt belicht.

Een zeer sterk nummer.

dinsdag 6 augustus 2024

Clarkesworld Magazine Issue 212 May 2024

In het meinummer van Clarkesworld Magazine dit keer acht korte science fiction/fantasy verhalen en vier non-fictie artikelen.

Het eerste verhaal opent met Fishy geschreven door Alice Towey. Dit lieve verhaaltje wordt verteld vanuit het perspectief van de KI Fishy, gemaakt om ideale visstekken op te sporen en vervolgens vissen te lokken. Fishy is echter nooit verder gekomen dan een stoffige kastplank van een professor waar het alles waarneemt wat er in dat kantoor gebeurt. Het enthousiasme van Fishy als het uiteindelijk wel van de kastplank komt, vond ik enorm aanstekelijk. Knap verhaal ook waarin het kwaad, hebzucht en verlies van vrijheid bij elkaar komen. 

Carolyn Zhao tapt met haar In Which Caruth is Correct uit een heel ander vaatje. Voor elk trauma dat men oploopt, ontstaat er een tijdlus. Steeds meer mensen verdwijnen omdat ze denken op deze manier hun trauma te kunnen fixen. Met een therapeut is dit te voorkomen door zelf aan je trauma te werken.
Het verhaal staat in de jij-vorm wat ik meestal niet fijn lezen vind. Inhoudelijk vind ik het een interessant idee maar de uitwerking spreekt mij niet zo aan.

Een erg leuke vinding vind ik het idee dat een papieren boek gehaat wordt omdat dit iets is dat niet meer te veranderen is en daarmee de werkelijkheid niet meer aan te passen. Dit idee is te vinden in Thomas Ha zijn The Brotherhood of Montague St. Video.  In de wereld die hij beschrijft worden bijvoorbeeld ook oude VHS-banden omgezet in een digitaal formaat maar dan wel opgepoetst dus geen wallen onder de ogen of rimpels in de gezichten. Een erg mooi thema en zeker van deze tijd, hoe we het moeilijk vinden de werkelijkheid onder ogen te komen en deze steeds bewust en actief verdraaien.

Carlie St. George laat in The Weight of Your Own Ashes ook zien hoe de mens het moeilijk vindt om buiten de gebaande paden te denken en voelen. In dit verhaal is een wezen aan het woord wiens bewustzijn bij geboorte is verdeeld over zeven verschillende lichamen die ieder hun eigen leven leiden. Een daarvan is op aarde. Dit gaat prima tot dit lichaam in een busongeluk om het leven komt en een van de andere lichamen naar aarde komt. De mens kan hier moeilijk mee omgaan.
Het idee van in zeven verschillende lichamen tegelijkertijd leven vind ik fascinerend. Hoe neem je dan waar? Ik voel gelijk een enorme vrijheid bij dit idee en ook de beperking van hoe wij als mens leven. Deze beperking wordt in dit verhaal ook mooi beschreven.

 

zaterdag 3 augustus 2024

Mirror: The Nest - Emma Ríos & Hwei Lim

Mirror: The Nest speelt zich af na The Mirror: The Mountain, het boek dat ik hier besproken heb.

Het verhaal begon in ieder geval een stuk coherenter dan in The Mountain en ook de aquareltekeningen vond ik een stuk duidelijker waardoor het verhaal makkelijker te volgen was. Maar gaandeweg begon ik toch de draad weer kwijt te raken, vooral op de momenten dat er onverwachtse sprongen in de tijd werden gemaakt. Precies zoals in het voorgaande boek vielen bij mij pas de puzzelstukjes op zijn plaats nadat het verhaal al was afgerond en op de laatste bladzijden alle personages beschreven worden.

Ik weet niet of dit nu aan mijn slechte concentratievermogen te danken is of dat het verhaal toch te veel weglaat om het gelijk allemaal in een keer te kunnen begrijpen. Jammer is het wel want ik vind de tekeningen op zich betoverend en daarmee intrigerend. Ook altijd interessant om een andere tekentechniek te zien dan de gebruikelijke manier met ingekleurde vlakken en zwarte lijnen eromheen. Daardoor is het wel degelijk de moeite waard.

Clarkesworld Magazine Issue 211 April 2024


Het aprilnummer van Clarkesworld Magazine bevat zeven korte science fiction/fantasy verhalen en vier non-fictie artikelen.

In The Lark Ascending geschreven door de Griekse Eleanna Castroianni wordt het verhaal helder verteld vanuit het perspectief van een Kunstmatige Intelligentie. Nadat de vader door het onderdrukkende regime is opgepakt, proberen ze alles bij de KI te wissen dat met deze man te maken heeft. De KI ziet echter in de zoon de vader terug en ervaart dat niemand helemaal te wissen is. Een sterke gedachte.

Tia Tashiro schreef het lieve An Intergalactic Smuggler's Guide to Homecoming. Dit gaat over een tweeling die ieder hun eigen weg gaan. Een wordt een smokkelaar en raakt verbitterd tot er buitenaardse wezens haar hulp nodig hebben en er bij haar een snaar geraakt wordt. Dit brengt haar weer terug bij haar zus. Dit klinkt zoetsappig en toch is het dat niet. Knap.

Occurrence at O1339 is een klassiek raadselverhaal met als inzet uitroeiing van de gehele mensheid en alles waar het ooit mee in aanraking is geweest dus ook zelfbewuste KI's. Het is zo'n KI die door een buitenaardse entiteit voor het raadsel wordt gezet. Het krijgt tien maal de kans om een vraag te stellen. Hierbij komen allerlei filosofische overwegingen bij kijken zoals hoe definieer je zelfbewustzijn? Heel erg leuk gedaan. Het is geschreven door Kelly Jennings.

Clarkesworld Magazine Issue 216 September 2024

Clarkesworld Magazine heeft deze september acht korte science fiction/fantasy verhalen en vier non-fictie artikelen. Tiffany Xue schreef het...