zaterdag 3 augustus 2024

Clarkesworld Magazine Issue 211 April 2024


Het aprilnummer van Clarkesworld Magazine bevat zeven korte science fiction/fantasy verhalen en vier non-fictie artikelen.

In The Lark Ascending geschreven door de Griekse Eleanna Castroianni wordt het verhaal helder verteld vanuit het perspectief van een Kunstmatige Intelligentie. Nadat de vader door het onderdrukkende regime is opgepakt, proberen ze alles bij de KI te wissen dat met deze man te maken heeft. De KI ziet echter in de zoon de vader terug en ervaart dat niemand helemaal te wissen is. Een sterke gedachte.

Tia Tashiro schreef het lieve An Intergalactic Smuggler's Guide to Homecoming. Dit gaat over een tweeling die ieder hun eigen weg gaan. Een wordt een smokkelaar en raakt verbitterd tot er buitenaardse wezens haar hulp nodig hebben en er bij haar een snaar geraakt wordt. Dit brengt haar weer terug bij haar zus. Dit klinkt zoetsappig en toch is het dat niet. Knap.

Occurrence at O1339 is een klassiek raadselverhaal met als inzet uitroeiing van de gehele mensheid en alles waar het ooit mee in aanraking is geweest dus ook zelfbewuste KI's. Het is zo'n KI die door een buitenaardse entiteit voor het raadsel wordt gezet. Het krijgt tien maal de kans om een vraag te stellen. Hierbij komen allerlei filosofische overwegingen bij kijken zoals hoe definieer je zelfbewustzijn? Heel erg leuk gedaan. Het is geschreven door Kelly Jennings.

Geen opmerkingen:

Clarkesworld Magazine Issue 216 September 2024

Clarkesworld Magazine heeft deze september acht korte science fiction/fantasy verhalen en vier non-fictie artikelen. Tiffany Xue schreef het...