Doorgaan naar hoofdcontent

#5books - 2014.3 Boekidentiteit

Elke week een nieuwe boekenvraag in het kader van #50books dit jaar verzorgd door DrsPee. De derde vraag is

Hoe belangrijk is het dat de titel van een boek de lading dekt?

http://www.ourcommonfuture.nl/blog/index.php/jouw-boektitel-hier/
De titel van een boek is dat waarmee je het boek identificeert en onderscheidt van andere boeken.
De titel van een boek is vaak het eerste wat je van een boek te weten komt, samen met wie het geschreven heeft.
Wanneer een schrijver al bij je bekend is, zal de titel van minder belang zijn om aangetrokken of afgestoten te worden tot een nieuwe titel. Maar wanneer de auteur een totaal onbekende is, zal het de titel zijn die nieuwe lezers lokt.
Om deze redenen kan een titel van een boek van belang zijn.

Maar de vraag was hoe belangrijk het is dat de titel van een boek weergeeft waar het boek over gaat.
Vaak bestaan titels van boeken uit slechts een paar woorden.  Daarnaast zijn wij mensen in staat om breed metaforisch te interpreteren. Met een beetje creativiteit is op die manier elke titel wel dekkend te krijgen op de inhoud.

De vraag wordt dan hoe belangrijk is het dat de titel een voor de hand liggende verklaring is voor waar het boek over gaat. Dat lijkt me iets dat hoort bij het denkpatroon van de schrijver zelf (al heb ik begrepen dat uitgevers daar ook nog wel eens een stevige hand in eisen te hebben).

Wat mij betreft laten we de titel de onderscheidende identiteit zijn waarmee we met elkaar bepalen dat we het over hetzelfde boek hebben.

Reacties

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…