zaterdag 19 juli 2014

De kleine verlossing of de lust van ontlasten - Midas Dekkers


Op de achterflap staat: "Poep is een prachtig, veelzijdig onderwerp dat zowel vanuit de biologie en het milieu als vanuit de geschiedenis en de kunsten benaderd kan worden. Het vergt alleen wel de blik van Midas Dekkers, die als geen ander in staat is om van het onwaarschijnlijkste materiaal boeken te maken die aan het denken zetten en aan het lachen maken." En voor het eerst ben ik het met een achterflaptekst volledig eens.

Poep is nog steeds taboe. Zoals we inmiddels wel in relatieve vrijheid over seks kunnen praten, zo gaat dat nog niet op voor poep en poepen. En dat heb ik altijd heel raar gevonden. Het boek van Midas Dekkers bevredigt mij dan ook helemaal in eens zonder blikken of blozen bladzijden lang over dit onderwerp te kunnen lezen omdat er nu eens in alledaagse mensentaal erover geschreven is. Zo handelt het over hoe poep ontstaat, over hoe mensen er door de eeuwen heen mee omgaan en ook worden de cultuurverschillen in de wereld omschreven die met dit onderwerp te maken hebben. Alles gelardeerd met de schrijver zijn gebruikelijke humor waarin je als lezer weer eens wordt gewezen op hoe wonderlijke wezens mensen nu eigenlijk zijn.
Daarnaast staat het boek vol met illustraties van onder andere kunstwerken, spotprenten, reclames en natuurfoto's die het onderwerp nog eens beeldend onderstrepen. Illustraties die regelmatig meer dan een snelle blik waard zijn.

Dit boek was voor mij een genot om te lezen en zal ik zeker nog wel eens ter hand nemen.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...