zondag 13 juli 2014

The Unwritten Vol. 4 Leviathan - Mike Carey & Peter Gross

De eerste bladzijden grepen mij gelijk door de tekenstijl en vooral de kleursetting. Zonder verdere uitleg is het onmiddellijk duidelijk dat het hier om een scène uit het verleden gaat. En dat is precies wat ik zo mooi aan graphic novels vind, de tekeningen die zoveel meer meegeven dan alleen de verbale communicatie die we tot onze beschikking hebben.

In dit deel is het vooral Tom Taylor die op zoek is naar de bron van zijn eigen krachten en die van zijn vader. Die zoektocht voert hem via allerlei avonturen naar het binnenste van een walvis, een leviathan waar hij allerlei bekende verhaalpersonages ontmoet zoals Pinokkio, Sinbad en Baron van Münchhausen. Hij ontdekt dat hij van alles kan omdat de massa lezers in hem geloven. Nu is de vraag waarvoor hij gemaakt is.

Ondertussen is er een nieuwe speler in het spel, de Toymaker. Deze figuur heeft zich nooit willen binden aan groep Unwritten maar wil nu wel iets voor hen doen, namelijk zorgen dat Tom Taylor niet sterft maar ook niet in leven blijft. Daarvoor neemt de Toymaker de touwtjes letterlijk als een poppenspeler in handen en manipuleert Lizzie Hexam en Richie Savoy zo dat zij naar haar toekomen. Helaas voor haar hebben zij niet de informatie over Tom die zij zoekt.

Inmiddels zijn we ook te weten gekomen dat Richie in een vampier aan het veranderen is. Dus de aanval van de aartsvijand van Tommy in het vorige deel, heeft wel degelijk invloed op Richie gehad. Mooi uitgespeeld.

Bij het herlezen van deze reeks vallen dit soort zaken veel beter op hun plaats. En zo ook de toegift Stairway to Heaven waarin Pauly Bruckner als haas een angstaanjagend manipulatieve invloed uitoefent op de onschuldige beestjes die op een oneindige trap elke dag weer een stuk verder klimmen. Zijn hartvochtigheid is zo bovenmaats dat het onmogelijk is enige sympathie voor hem op te brengen en dat terwijl het in een haas veranderd zijn toch best wat medelijden zou kunnen oproepen.

Geen idee wat de makers van deze serie nog allemaal van plan zijn maar het is zeker dat als de reeks voltooid is, ik zeker alle delen nog eens zal lezen.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...