Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 2014.43 Leeszieltjes winnen

Elke week een nieuwe boekenvraag in het kader van #50books dit jaar verzorgd door DrsPee. De drieënveertigste vraag is


Nederland leest: goed initiatief om mensen aan het lezen te krijgen of niet?

http://www.hbvl.be/cnt/aid1491650/naakte-vrouwen-moeten-doodskisten-aan-de-man-brengen-2 Het fenomeen reclame heb ik lange tijd heel erg vervelend en overbodig gevonden. Tot ik zelf een boodschap had die ik aan de man wilde brengen. Het is een kunst om mensen van jouw informatie te doordringen en dat ze daar nog blij mee zijn ook. In de reclamewereld halen ze al zeer lange tijd bijna blote dames uit de kast om hun waren te slijten of deze dames nu relevant voor de zaak zijn of niet. Dat het de aandacht trekt, is wel zeker.

Waar mensen ook heel gevoelig voor zijn, is als iets gratis is. Het uitdelen van boeken en dan ook nog een beetje dunne boekjes is denk ik daarom best een slimme zet in die zin dat mensen het mee naar huis nemen.

Nu is er heel veel goedbedoelde rommel in de wereld en het meeste beland thuis direct in de prullenbak (tenminste bij mij). Ik kan me voorstellen dat mensen die het boekje van Nederland Leest hebben meegenomen thuis besluiten het ongeopend in de papierbak te leggen. Maar ik kan me ook zo voorstellen dat als het op tafel is beland er wel eens iemand in gaat bladeren en zelfs in gaat lezen. Een deel zal dan al snel afhaken want de tekst kan bij veel mensen de aandacht niet lang vasthouden. 

Maar een enkeling zal gegrepen worden. En daar doen ze het dan allemaal voor. Elk leeszieltje is er weer een. En wat mij betreft is dat altijd winst.

Reacties

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…