zondag 30 november 2014

Van Nul tot Nu deel 5 De geschiedenis van het dagelijks leven - Thom Roep & Co Loerakker

In de eerste vier delen is de geschiedenis uit de doeken gedaan zoals wij deze kennen via voornamelijk politieke gebeurtenissen. In dit vijfde deel gaat het juist om de geschiedenis in Nederland van de gewone man en komen er vier onderwerpen aan bod: wonen, eten, straffen en seks (dat consequent met een x wordt geschreven) door de eeuwen heen.

De tekeningen zijn weer een lust voor het oog. De uitdrukkingen van de gezichten, de expliciete houdingen en de uitgesproken karikaturen brengen de emoties duidelijk tot leven. Op vele plaatjes is er ook nog wat gaande op de achtergrond waardoor snel er met je oog er overheen gaan, jezelf zwaar tekort doen is.
Tussen de verschillende onderwerpen door zijn tekeningen geplaatst die de hele twee bladzijden beslaan. Dat zijn ware zoekplaatjes waar je echt even voor kunt gaan zitten om te doorgronden wat daarop allemaal gaande is. Wel jammer dat de vouw in het midden een deel van dit plezier wegneemt omdat deze het kijken bemoeilijkt. Dat daar in al die jaren nog steeds geen oplossing voor gevonden is, vind ik een raadsel.

Naast de beeldgrappen stikt het in het boek ook van de woordgrappen. Als je daarvan houdt, is het vast een must maar ik had zelf na een paar er wel genoeg van en begon het erg flauw te vinden. Dat is eigenlijk het enige minpuntje want verder is het zeer vermakelijk en ook nog eens informatief.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...