zondag 30 november 2014

Zwervers - Knut Hamsun


Het is verhaal handelt om het leven van een Noorse jongen uit een zeer klein, geïsoleerd dorp in het begin van de 20ste eeuw. Het leven werpt hem dan weer al zwervend een rijk bestaan toe en dan weer een arm bestaan. Met tussendoor nog een dramatische liefdesgeschiedenis die op zijn typisch Knut Hamsuns zeer onderkoeld beschreven wordt.
Van tijd tot tijd kruist Edevart op zijn zwerftocht zijn pad met een andere jongen uit het dorp, August, die er ook op uit is getrokken. August is een groot verhalenverteller waarbij het altijd de vraag is of het waar is of niet wat hij vertelt. Edevart steekt heel wat van hem op.
De langzame ontwikkeling van naïeve dorpeling  naar meer levenservaren zwerver maakt het boek de moeite waard.

Deze Noorse roman uit 1927 is vers vertaald in het hedendaagse Nederlands. En nu kan ik niet met zekerheid zeggen of het daar mee te maken heeft maar mijn indruk is dat de heldere hedendaagse taal de sfeer van het  harde, slepende leven te afstandelijk weergeeft. Daarmee wordt in mijn beleving behoorlijk aan kracht ingeboet en dat is altijd jammer.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...