Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 2016.06 Snel

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.

En de zesde vraag is:
Zou je sneller willen lezen?

Als dat inhoudt dat ik meer kan lezen in een kortere tijd en daar net zoveel van begrijp en mee in kan voelen, dan ja graag. Ik heb zoveel boeken op mijn leesverlanglijstje staan dat ik wel vaker gehoopt heb dat ik sneller zou kunnen lezen.

Op mijn werk heb ik zelfs enkele jaren geleden een snelleescursus gedaan om minder tijd kwijt te zijn aan het doornemen van vergaderstukken. Daarvan heb ik opgestoken dat het niet eens zo moeilijk is het leestempo op te schroeven maar dat het wel een andere leeservaring wordt.

En dat is een ervaring die ik voor fictie over het algemeen niet aanraad. Het voelt alsof ik langs de bladzijden zweef en er net dat uit kan halen wat nodig is om de tekst te kunnen volgen. Het is niet mogelijk om op die manier volledig in de tekst te kunnen worden opgenomen of van de taal zelf te kunnen genieten en dat is wat ik bij een fictieboek juist wél wil.

Een maal heb ik boek grotendeels met snellezen doorgenomen waarbij ik het gevoel had het nog steeds genoeg te kunnen volgen. Het was een boek* waar ik na enkele hoofdstukken wist dat ik het niet al te best vond maar was wel nieuwsgierig hoe de hele situatie in elkaar zou steken. Op deze manier voelde het niet als tijdsverspilling.

Maar verder is het liever minder lezen en meer ervaren .
* Dit was voor wie nieuwsgierig mocht zijn 1q84 door Haruki Murakami.

Reacties

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…