maandag 11 juli 2016

Stroke

Een aantal jaar geleden begonnen twee nieuwe Nederlandstalige striptijdschriften: Strike voor het hele gezin en Stroke voor het meer volwassen publiek. Het bijzondere er van was dat de stripmakers altijd de rechten over hun eigen maaksels blijven houden en ook beter betaald werden. Mij leek het wel een leuk experiment en ik nam een digitaal abonnement.
Helaas waren deze tijdschriften geen lang leven beschoren.

Na een periode van stilte is Stroke nu met een website gestart waar zowel nieuwtjes over strips worden gepubliceerd als dat er elke werkdag een paar bladzijden van een strip worden vrijgegeven. Zo is er in een aantal weken een heel stripboek te lezen. Of wanneer je het geduld hebt, kun je wanneer alles is gepubliceerd het hele album in een keer lezen.

Op dit moment zijn drie strips afgerond.


A Song Called City, deel 1 - Bram Michielsen en Rik Willemen

Een studente die worstelt met haar thesis en liefdesleven, een underground magiër, een stinkend rijke zakenman met al even stinkende perverse kantjes en een jonge intrigant met dorst naar macht en duisternis,... Chaotische deeltjes in een nog chaotischer universum die, wanneer ze botsen, gensters geven van drama, actie, seks en spanning. 

Beter had ik het zelf niet kunnen beschrijven. Soms had ik wat moeite om de draad van het verhaal vast te houden. Dat is het nadeel van een paar bladzijden per week lezen. Het tekenwerk is net zo magisch als het verhaal zelf maar tegelijkertijd even realistisch. Wel een verhaal voor de lezer met een wat sterkere maag. Het gaat er bij tijd en wijle nogal ruw aan toe. Ik kijk wel gelijk uit naar deel 2 want dit was duidelijk slechts een opmaat voor een uitgebreid avontuur dat nog alle kanten op kan.


Anders: Lars - Bart Vaessen en Kristof Spaey

Lars en Ella, het perfecte droomkoppel. Spijtig dat hij haar niet durft aanspreken. Vanavond krijgt hij echter eindelijk de kans om haar hart te veroveren, om te tonen wie hij echt is. Na vanavond wordt alles ANDERS.

Een Vlaamse strip en daarmee was het voor mijn Hollandse ogen soms even haperen wat tekst betreft. Een ogenschijnlijk bekend tafereel met een verlegen jongen en een populair meisje. Maar dat het anders wordt, is zeker. En niet in de laatste plaats omdat de realistische omgeving geleidelijk doorspekt wordt door magische elementen.
Mooie strakke en kleurige tekeningen. Makkelijke plaatjes die heel erg passen bij de onzekere enigszins kinderlijke reacties van de hoofdpersoon.
Ook dit verhaal rondt op een manier af dat er een vervolg moet komen.


Alexander De Grote 3: Het Raadsel van de Sfinx -
Barcas en Bart Proost

Athene en Thebe komen door een misverstand in opstand tegen Alexander. Maar die pikt dat niet zomaar en zint op wraak. dat is echter buiten de god Dionysos gerekend, die deze steden wil behoeden voor hun ondergang. 

Klassieke tekeningen wat strips betreft. Het deed me denken aan mijn jeugd waarin ik wekelijks de Eppo las. 
Hetzelfde geldt voor de humor. Ergens voorspelbaar maar door uitvergroting van de grap door de tekeningen toch heel erg leuk. 
Het verhaal heeft wat weg van de sfeer van de avonturen van Astrix. De toevalligheden waardoor zaken net anders lopen dan je wellicht zou denken. En uiteindelijk komt alles weer goed. Een mooi afgerond verhaal. Ik heb genoten van dit alles bij elkaar.


Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...