zondag 1 april 2018

Toch een geluk - Barbara Stok


Bij het openslaan van mijn exemplaar gelijk een verrassing. Daar stond mijn naam, een handgemaakte tekening en de handtekening van Barbara. Ik was helemaal vergeten dat we twee jaar geleden op de Stripdagen in Haarlem, dit boek hadden gekocht en mijn levensliefje het voor mij liet signeren omdat ik een aanval had van alles bevriezende verlegenheid. Dus dit boek begon gelijk met een brede grijns. Eentje die nog vele malen terugkwam bij het lezen en bekijken van de rest van het boek.

Zoals in veel van haar andere boeken schetst Barbara haar leven in heldere, vaak filosofische, korte verhaaltjes waarbij de humor zich regelmatig laat zien. De tekeningen zijn weer van onvolprezen hoge kwaliteit. Zo kan alleen al een tweebladzijdenvullende tekening van een groene omgeving waarin Barbara haar hond uitlaat mij minutenlang laten glimlachen en genieten terwijl er in wezen niets gebeurt.

Interessant vond ik het gedeelte waarin ze laat zien hoe zij de tijd heeft ervaren waarin zij de opdracht kreeg om een boek over Vincent van Gogh te maken, het boek maakte en wat er gebeurde nadat het uitkwam. Haar enthousiasme, twijfels, uitputtingsslag en doorzettingsvermogen zijn prima invoelbaar en maken het boek Vincent zelf nog boeiender. Dat ga ik dan ook binnenkort weer eens herlezen.

1 opmerking:

Erik Scheffers zei

Hoi Niek, van dit boek heb ik ook enorm genoten. Barbara Stok schrijft geweldige Graphic novels! Groetjes, Erik

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...