zondag 3 februari 2019

De vier seizoenen I: Herfst - Karl Ove Knausgård


Na de overweldigende zesdelige serie Mijn Strijd van Karl Ove Knausgård, heb ik lange tijd niets meer van hem durven lezen, bang dat dit tegen ging vallen. Mijn Strijd eindigt met dat hij de pen in de wilgen hangt en ergens was ik daarin meegegaan al wist ik toen al dat hij vervolgens nog andere werken had gepubliceerd.
Een vierdelige reeks dat gericht is op zijn op dat moment nog ongeboren dochter, stootte mij ook af. Deze context alleen al deed mij pathetisch aan. Nee, hier ging ik niet aan beginnen, dacht ik.

Tot deze vier jaargetijden in mijn schoot geworpen werden en ik mij niet langer kon verzetten. Toch wel hongerig naar nog meer Knausgård begon ik aan dit eerste deel: Herfst. En dat was inderdaad wel even wennen.

Niet eens zo zeer om wat hij schreef, nee, dat voelde aan als thuiskomen. Zijn schrijfstijl en zijn onderwerpen die meestal over het meest dagelijkse gaan, hadden mij na een zin alweer in hun greep. Het wennen zat hem in dat de stukjes zo ontiegelijk kort zijn, hooguit drie of vier bladzijden. Juist van hem ben ik gewend om eindeloos, bladzijde na bladzijde, meegenomen te worden in een bepaalde situatie. Nu het stopt voor het op stoom kan komen, voelde ik me steeds opnieuw bruut verlaten worden. Ik wil meer. Ik wil veel meer. En dus las ik nog een paar stukjes achter elkaar. Maar omdat het ook weer zo fijn was om even in de wereld van deze schrijver te zijn, wilde ik er ook weer niet te snel doorheen en legde het boekje na een paar stukjes weer aan de kant.

Herfst is Karl Ove Knausgård ten voeten uit maar dan in een mini-versie.
En ja, de andere seizoenen ga ik nu zeker ook verorberen. Eens zien hoe dat is nu mijn verwachtingen zijn bijgesteld.

3 opmerkingen:

Erik Scheffers zei

Hoi Niek, dapper hoor! Zelf denk ik dat ik met de 6 delen van "Mijn strijd" wel genoeg Knausgard heb gelezen voor de rest van mijn leven. Dat was best de moeite, maar er valt nog zoveel meer te lezen. Groetjes, Erik

Ninia zei

Ze zijn ook zo mooi uitgegeven. Die ga je niet als e-book lezen zoals ik met Mijn Strijd wel gedaan heb. Ik heb ze nog niet gelezen, ook bang voor teleurstelling, maar na jouw bericht ga ik toch een poging wagen.

Niekchen zei

O leuk. Ik ben benieuwd hoe jij het gaat ervaren. Net zoals ik of misschien wel heel anders.

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...