vrijdag 12 juli 2019

Clarkesworld Magazine Issue 153 June 2019

Met wederom een schitterende illustratie, dit keer Warm Song gemaakt door J.R. Slattum, opent het juninummer van Clarkesworld Magazine. Zeven korte verhalen en vier non-fictie artikelen maken het verder een goedgevuld nummer.

En ergens vind ik het dan extra leuk dat er een Nederlandse bijdrage in dit blad te vinden is. Natuurlijk weer van Bo Balder. Haar verhaal Erdenweh gaat over een psychiater die onderzoek doet naar Aardepijn, oftewel het verlangen terug naar aarde, wat zowel mensen die op Aarde geboren zijn kunnen hebben maar ook mensen die daar nooit geweest zijn. Interessant hoe er aandacht wordt geschonken aan het verschil tussen hoe kinderen verwekt zijn, natuurlijk of kunstmatig en hoe ze opgroeien. Heel leuk gevonden. Alleen jammer dat er op het einde wat veel werd uitgelegd. Ik snap liever een verhaal niet dan dat het er te dik bovenop gelegd wordt.

Bonobo is een verhaal van Robert Reed, een auteur waarvan voor mij de verhalen er wel vaker uitspringen. Dit is er zeker ook een van. In een wereld waar mensen en IA's samenleven en evolueren, zijn er steeds meer mensen die zich laten muteren tot een aapachtige of weerwolf of nog iets anders als het maar geen mens is. Een geschiedenis waarbij onderzocht wordt waar de mens nu eigenlijk naar streeft. Mooi.

Ook Andy Dudak valt mij elke keer weer op in of zijn eigen verhalen of die hij vertaald heeft uit het Chinees. In Field Mice worden ideeën besproken over of de mens een ziel heeft of dat de mens geüpload kan worden, aan de hand van twee verschillende werelden. Een wat mij betreft slimme en charmante manier van vertellen.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...