zondag 21 juli 2019

De Berg van Licht - Louis Couperus


Naar aanleiding van mijn blog over Being an Account of the Life and Death of the Emperor Heliogabolus van Neil Gaiman reageerde iemand op Twitter (sorry, ik weet niet meer wie) dat ook Louis Couperus over deze keizer heeft geschreven namelijk in het boek De Berg van Licht. En daarbij kreeg ik de link naar de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren waar dit boek gratis te lezen is.

Nu was het al heel wat jaren geleden dat ik iets van Louis Couperus gelezen had en het kostte me dan ook wel wat moeite om door het in mijn beleving over-de-top bloemrijke taalgebruik, nog enig verhaal te onderscheiden. Na verloop van tijd wende ik wel wat meer aan deze schrijfstijl maar meer dan een paar bladzijden per dag lezen, ging er niet in.
Toch is het juist ook al die overdreven beschrijvingen van al die verschillende mensen, gebouwen en ornamenten wat bijdraagt aan de voortdurend hitsige stemming die in het boek heerst. Iedere handeling door zowel de keizer en zijn huishouden als door het volk lijkt wel alleen om wellust en hedonistisch genot te gaan.

In de opkomst en ondergang van deze tienerkeizer zet Louis Couperus homoseksualiteit onverbloemd centraal. Dit verbaasde mij enigszins omdat ik dacht dat aan het begin van de 20ste eeuw (dit boek is van 1905) er nog helemaal niet openlijk over homoseksualiteit gesproken werd. Dus ging ik op zoek op internet en vond op www.louiscouperus.nl de volgende tekst: "Rond 1900 veranderde de manier waarop men over homoseksualiteit dacht ingrijpend. Tal van artsen en psychiaters bestudeerden het verschijnsel en kwamen tot de conclusie dat het niet ging om een misdaad, noch om een ziektebeeld, maar veeleer om een bij de geboorte meegekregen mogelijkheid."
Daar had ik helemaal geen idee van. Blijkbaar baseerde ik mijn ideeën over het verleden voornamelijk op gebeurtenissen uit het heden. Zoals dat men nu openlijk voor acceptatie van homoseksualiteit strijdt waardoor ik de conclusie heb getrokken dat men hiervoor dit altijd heeft afgewezen.

Het verhaal geeft verder haarscherp de decadentie van die tijd weer en dan heb ik het over 218 -221 na Christus. Niet verwonderlijk dat het Romeinse Rijk uiteindelijk helemaal afgebrokkeld is. En misschien ook wel een waarschuwing voor onze tijd en cultuur.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...