Doorgaan naar hoofdcontent

Moeder af - Fen Verstappen

 Een debuutroman en wat voor eentje, ik vroeg me de hele tijd af of het nu een autobiografie was of verzonnen. Want alles kan wat mij betreft precies zo gegaan zijn zoals het daar staat. Zo levensecht.

Het verhaal wordt verteld vanuit de oudste dochter van drie kinderen die zijn opgevoed door een moeder die zogezegd schijt heeft aan de wereld en zo haar eigen gang gaat. Totdat zij een hersenbloeding krijgt en er niets meer van haar oude ik over is terwijl de dochter nu zelf een kind krijgt. Het tragisch opschuiven van de generaties.

Wat ik er zo mooi aan vind zijn de verschillen tussen de drie kinderen waarbij de oudste het meest afwijkt en volgens de maatschappij het meest aangepast is. Het lijkt ook de oudste te zijn die de boel bij elkaar houdt maar ik weet het niet helemaal zeker omdat het ook vanuit haar geschreven is. En dat maakt het nou juist extra aantrekkelijk omdat het werkelijk mensen van vlees en bloed zijn met al hun specifieke nukken en aanpassingen om toch met elkaar om te kunnen gaan. 

Vaak lees je in boeken het verhaal vanuit de degene die afwijkt. In zekere zin is dat in dit boek ook wel zo maar dan vanuit de persoon die afwijkt vanuit het gezin en niet vanuit de maatschappij. En dat roept bij mij dan ook de vraag op of niet alle mensen denken dat zij het zijn die nu juist afwijken. Ik heb dat gevoel heel sterk maar anderen verzekeren mij ook dat dit daadwerkelijk zo is. Ik heb er nog wel eens mijn twijfels bij.

De hoofdstukken zijn kort, hooguit enkele bladzijden. Dat leest makkelijk maar soms vond ik het ook wel jammer omdat ik er op die manier wel heel snel doorheen raasde terwijl ik juist in de beschreven situatie nog even wilde blijven.
Verder gebruikt Fen Verstappen een heldere taal.

Kortom een sterk debuut waarbij ik nu al benieuwd ben wat zij nog meer gaat schrijven. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…