Doorgaan naar hoofdcontent

Clarkesworld Magazine Issue 165 June 2020

In dit juninummer van Clarkesworld Magazine vijf korte science fiction/fantasy verhalen en vier non-fictie artikelen. 

De Japans/Amerikaanse Kenji Yanagawa heeft me verrast met het liefdesverhaal How Long the Shadows Cast. De hoofdpersoon verliest de liefde van zijn leven in een auto-ongeluk. Hierop vlucht hij in zijn werk buiten de aarde en komt 25 jaar (voor hemzelf 5 jaar) later weer terug en vindt opnieuw de liefde van zijn leven. Dit zorgvuldig opgebouwde  verhaal over rouw, tijdreizen, verlangen, pijn, niet kunnen verwerken, realiteits(waan)zin laat je nadenken over welke keuzes je in je leven maakt, over kiezen voor leven of liefde.

Het artikel Isolation in Fiction and Reality geschreven door Carrie Sessarego is akelig actueel wegens de pandemie en gaat over hoe te overleven in een situatie waarin je geïsoleerd bent geraakt. Dit doet ze aan de hand van een aantal personages uit science fiction klassiekers zoals bijvoorbeeld Offred in The Handmaid's Tale van Margaret Atwood. Maar ook Colonel Christina Eliopolis in World War Z van Max Brooks die geïsoleerd raakt door alleen op een planeet te stranden en haar weg terugvindt door het radiocontact dat ze met een onbekende heeft. Wanneer ze weer onder de mensen is blijkt dat deze radio het helemaal niet heeft kunnen doen. In de werkelijkheid zijn er vele voorbeelden van mensen die denken geholpen te zijn waarvan later blijkt dat er niemand geweest kan zijn. Is het menselijk brein niet waanzinnig wonderlijk? Dat je als mens onbewust iets produceert waardoor je overleeft, vind ik bijzonder fascinerend.

Nog niet eerder had ik van de Nederlander Roderick Leeuwenhart gehoord en was dan ook verrast om hem als interviewer in Clarkesworld Magazine tegen te komen. Hij blijkt een kenner van de Japanse popcultuur te zijn en is ook game- en filmjournalist. In The Three-Science-Fiction-Author Problem: A Conversation interviewt hij de Japanse Taiyo Fujii en de Chinese Xia Jia. Erg leuk om deze drie culturen in science fiction samen te zien komen.

 
Reacties

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…