vrijdag 23 december 2022

The Essential Tales of H.P. Lovecraft

Lievelingsauteurs zoals Neil Gaiman en Alan Moore heb ik vaak horen zeggen hoe ze geïnspireerd zijn door het werk van H.P. Lovecraft. Een schrijver die leefde in het begin van de vorige eeuw en waar ik nooit zo maar een boek van tegenkwam. Tot deze zomer in Leiden waar ik tegen deze schitterende uitgave The Essential Tales of H.P. Lovecraft zag staan. Een zeer handzaam formaat boek waarbij de bladzijden als vanzelf openslaan. Wat een luxe.

Deze uitgave bestaat uit een collectie van zeven novellas allen vol angstaanjagende taferelen. Deze worden voorafgegaan door een korte introductie over de auteur zijn leven. Er is aardig wat geschreven over Lovecraft zijn politieke ideeën die in de huidige tijd als fout zal worden bestempeld. Ik blijf liever ver van dat soort oordelen en houdt me liever alleen bij de teksten die iemand geschreven heeft, daarvan kan ik tenminste echt zelf een oordeel vormen.

Dat Lovecraft de geestelijk vader van een inktvisachtig horrorwezen is dat nog wel eens Cthulhu wordt genoemd, wist ik nog net. In dit boek heb ik eindelijk de echte oorspronkelijke teksten daarover kunnen lezen en ik ben blij dat ik nu ook deze klassiekers ken. De sfeer in alle verhalen is direct beklemmend. Naar mijn smaak gebruikt Lovecraft het woord horrific iets te vaak waardoor ik een paar keer uit de tekst werd gehaald. Jaja, ik weet wel dat het eng is, dacht ik dan. Maar uiteindelijk was het dat ook wel wat de gebeurtenissen voor een imprint op mij achterliet, horror of op zijn minst zware ongemakkelijkheid.

Voor deze tijd lijken me de verhalen wel wat aan de lange kant. In die zin dat er enorme beschrijvingen in voorkomen die ook achterwege gelaten hadden kunnen worden. In onze snelle tijd wordt niet meer zo geschreven dat ik weet. Het was mij soms wel eens wat te veel met al die details van de omgeving en elke stap die de hoofdpersoon nam maar aan de andere kant was dit juist wel heel effectief voor de sfeer van ongemak er nog dieper indrukken.

De in deze bundel verzamelde verhalen lijken erg veel op elkaar. Het heeft wel wat weg van een verzameling probeersels van een schrijver die een en hetzelfde gegeven steeds op een andere manier probeert te benaderen. In dit geval het gegeven dat er buitenaardse wezens op aarde zijn die de mensheid kan vernietigen. Alleen doen ze dat niet zoals we dat uit films kennen op een grote schaal maar gaat dit juist in het geheim en het ongrijpbare.

Voor horrorliefhebbers zou ik zeggen dat werk van Lovecraft een absolute must is. Ik ben blij nu echt kennis te hebben gemaakt met een van de voorvaderen van mijn lievelingsschrijvers.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...