Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 1 De wereld van Madelief

#50books is een initiatief van Petepel waarbij elke week een nieuwe boekvraag gesteld wordt zodat wij, gretige lezers, erover kunnen nadenken/praten/grijnzen/bloggen.

De eerste vraag is: Welk boek heeft in je vroegste jeugd de meeste indruk op je gemaakt?

Bij deze vraag ontstond er eerst een groot blanco in mijn hoofd die daarna direct gevuld werd met tientallen Arendsoog-boeken. Maar maakten deze boeken de meeste indruk? Nou nee. Het waren meer boeken waar ik enorm van genoot en telkens weer bij de bieb een nieuw deel van probeerde te bemachtigen.

Dan waren daar de boeken van Jan Terlouw over de Koning van Katoren en Oorlogswinter. En ook Kruistocht in een Spijkerbroek van Thea Beckman. Of wat dacht je van De Brief voor de Koning van Tonke Dragt. Allemaal boeken die behoorlijk indruk maakten en gezien de hedendaagse verfilmingen de tand des tijds uitstekend hebben doorstaan.


Maar uiteindelijk zijn het de Madelief-boeken van Guus Kuijer die wat indruk betreft steeds weer bij mij terugkomen. Het begon voor mij met Grote Mensen daar kan je beter Soep van Koken. De titel alleen al sloeg gelijk bij me aan en werd door mij vervolgens graag gebruikt tegen mijn ouders waarvan ik nota bene het boek gekregen had. Het verhaal zelf kon in mijn eigen straat gebeurd zijn en ik voelde me er dan ook gelijk mee verbonden.
Daarop volgde Op je Kop in de Prullenbak. Zo' n waanzinnig leuke meester wilde ik ook.


In de tijd dat Een Hoofd vol Macaroni uitkwam, signeerde Guus Kuijer in een naburige school. Ik vond het doodeng om mijn exemplaar te laten tekenen en stond daar met mijn eigen hoofd vol macaroni.

Langzaam kwam ik er achter dat er nog meer Madelief-boeken waren. Met de Poppen Gooien was op dat moment al wat te kinderachtig voor mij geworden en ook andere Madelief-boeken konden niet meer de magie van die eerste twee bij me oproepen.


Maar nog altijd zijn het die verhalen van Madelief, Robbie en die maffe meester waar ik nog wel eens aan terugdenk. De papieren boeken zelf zijn een van de weinige jeugdboeken die ik nooit weg heb kunnen doen. Al was het alleen maar om de karakteristieken tekeningen van Mance Post.

Reacties

Ali zei…
Arendsoog, heb ik ook nog gelezen, Guus Kuijer vreemd genoeg niet, misschien toch eens proberen
Ninia zei…
Wat leuk dat #50books zoveel blogposts genereert. Arendsoog heb ik nooit gelezen. Ik las veel onschuldige meisjesboeken. Guus Kuijer was na mijn tijd. Ik volg hem nu wel via Twitter :)
Mariska de Circusprinses was mijn favoriete boek. Misschien wijd ik er ook nog wel eens een blogpostje aan....
Oh geweldig! Ben je ook zo blij met het grote boek van Madelief? Mijn eerste #50books heeft ook Madelief erin!
Niek zei…
Eerlijk gezegd heb ik sinds mijn jeugd geen nieuwe boeken meer van Guus Kuijer gelezen en ook geen nieuwe Madeliefboeken aangeschaft. Bij het zoeken van plaatjes en de precieze titels van de boeken zag ik dat er nog veel meer Madeliefboeken zijn dan waar ik weet van had. Als ik ooit tegen het grote boek van Madelief aanloop dan zou het niet eens verwonderlijk zijn als ik het aanschaf.

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…