zaterdag 16 maart 2013

#50books - 4 Te veel, veel te veel


 #50books is een initiatief van Petepel waarbij elke week een nieuwe boekvraag gesteld wordt zodat wij, gretige lezers, erover kunnen nadenken/praten/grijnzen/bloggen.

De vierde vraag is:Van welke auteur lees je alles, maar dan ook alles wat uitgebracht wordt?

Er zijn meerdere schrijvers waar ik groot fan van ben, alleen het probleem is dat ze zoveel schrijven dat het nooit allemaal bij te houden is als ik ook nog van andere auteurs iets wil lezen.


De eerste die bij mij opkomt is Michael Moorcock, de grote science fantasy schrijver die mij de liefde voor de eeuwigdurende strijd tussen wet en chaos heeft bijgebracht waarbij geen van de twee de voorkeur heeft. Elric of Melniboné is daarbij mijn grote favoriet en slechts een van de vele eternal champions.
Van alles wat hij heeft geschreven, is lang niet meer alles verkrijgbaar maar soms wordt er wel weer iets heruitgegeven en dan is het voor mij smullen geblazen.
Een van de grootste cadeautjes was dat hij een boek heeft geschreven met in de hoofdrol Doctor Who, een van mijn andere grote liefdes.

Via usenet leerde ik van het bestaan van ene Neil Gaiman. Als eerste las ik een boek dat hij samen met Terry Pratchett schreef, Good Omens. Dat sprak me wel aan en ik begon aan een ander boek van hem alleen, American Gods. Dat smaakte zeker naar meer en zo las ik ook verzamelde verhalen van hem. Ik stuitte op een fantasyboek dat zich in het hier en nu afspeelt en weer later op een bijna sprookjesboek. Alsof deze variatie nog niet genoeg was, ontdekte eindelijk de fameuze Sandman-serie, graphic novels van bijzonder hoge literaire kwaliteit. Maar ook daar bleef het niet bij. Hij ging verder met kinderboeken en nog eens wat losse verhalen.
Ook werd internet meer en meer ontdekt en ik ging hem volgen via twitter https://twitter.com/neilhimself. Daar vond ik ook zijn blog http://journal.neilgaiman.com/ en werd geattendeerd op boeken die hij voorleest. Zijn prachtige Engelse accent en apart geluid stem maakt het een genot om naar hem te luisteren wat ik dan ook al uren gedaan heb.
In zijn openheid over zijn leven maakte ik kennis met zijn vrouw Amanda Palmer en luister nu ook naar haar muziek.
Alleen zijn deze twee creatieve geesten zo waanzinnig productief dat ik lang niet meer alles kan bijhouden wat zij doen.
Van alles wat ik tot nu toe wel heb kunnen lezen, horen, beleven, heb ik enorm veel plezier beleefd en zal het me nooit vervelen om een van de boeken nog eens te herlezen.

2 opmerkingen:

Ninia zei

Leuk om te lezen weer. Ik heb nog nooit wat van Moorcock gelezen. Van Neil Gaiman komt binnenkort een nieuwe roman uit, las ik.

Niek zei

Heb jij geen zin om mee te doen met #50 books? Je hoeft niet elke week paraat te staan maar kan lekker in je eigen tempo de vragen beantwoorden waar je zin in hebt. Ik als dwangmatige lijstjesafwerker ga ze natuurlijk in volgorde af maar dat hoeft helemaal niet.

Voetballen in 1860 - Kenzaburo Oë

Er is een aanleiding geweest dat ik dit boek gekocht heb, een dringende aanleiding maar die ben ik in zijn geheel vergeten. Daarom begon ik...