Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 4 Te veel, veel te veel


 #50books is een initiatief van Petepel waarbij elke week een nieuwe boekvraag gesteld wordt zodat wij, gretige lezers, erover kunnen nadenken/praten/grijnzen/bloggen.

De vierde vraag is:Van welke auteur lees je alles, maar dan ook alles wat uitgebracht wordt?

Er zijn meerdere schrijvers waar ik groot fan van ben, alleen het probleem is dat ze zoveel schrijven dat het nooit allemaal bij te houden is als ik ook nog van andere auteurs iets wil lezen.


De eerste die bij mij opkomt is Michael Moorcock, de grote science fantasy schrijver die mij de liefde voor de eeuwigdurende strijd tussen wet en chaos heeft bijgebracht waarbij geen van de twee de voorkeur heeft. Elric of Melniboné is daarbij mijn grote favoriet en slechts een van de vele eternal champions.
Van alles wat hij heeft geschreven, is lang niet meer alles verkrijgbaar maar soms wordt er wel weer iets heruitgegeven en dan is het voor mij smullen geblazen.
Een van de grootste cadeautjes was dat hij een boek heeft geschreven met in de hoofdrol Doctor Who, een van mijn andere grote liefdes.

Via usenet leerde ik van het bestaan van ene Neil Gaiman. Als eerste las ik een boek dat hij samen met Terry Pratchett schreef, Good Omens. Dat sprak me wel aan en ik begon aan een ander boek van hem alleen, American Gods. Dat smaakte zeker naar meer en zo las ik ook verzamelde verhalen van hem. Ik stuitte op een fantasyboek dat zich in het hier en nu afspeelt en weer later op een bijna sprookjesboek. Alsof deze variatie nog niet genoeg was, ontdekte eindelijk de fameuze Sandman-serie, graphic novels van bijzonder hoge literaire kwaliteit. Maar ook daar bleef het niet bij. Hij ging verder met kinderboeken en nog eens wat losse verhalen.
Ook werd internet meer en meer ontdekt en ik ging hem volgen via twitter https://twitter.com/neilhimself. Daar vond ik ook zijn blog http://journal.neilgaiman.com/ en werd geattendeerd op boeken die hij voorleest. Zijn prachtige Engelse accent en apart geluid stem maakt het een genot om naar hem te luisteren wat ik dan ook al uren gedaan heb.
In zijn openheid over zijn leven maakte ik kennis met zijn vrouw Amanda Palmer en luister nu ook naar haar muziek.
Alleen zijn deze twee creatieve geesten zo waanzinnig productief dat ik lang niet meer alles kan bijhouden wat zij doen.
Van alles wat ik tot nu toe wel heb kunnen lezen, horen, beleven, heb ik enorm veel plezier beleefd en zal het me nooit vervelen om een van de boeken nog eens te herlezen.

Reacties

Ninia zei…
Leuk om te lezen weer. Ik heb nog nooit wat van Moorcock gelezen. Van Neil Gaiman komt binnenkort een nieuwe roman uit, las ik.
Niek zei…
Heb jij geen zin om mee te doen met #50 books? Je hoeft niet elke week paraat te staan maar kan lekker in je eigen tempo de vragen beantwoorden waar je zin in hebt. Ik als dwangmatige lijstjesafwerker ga ze natuurlijk in volgorde af maar dat hoeft helemaal niet.

Populaire posts van deze blog

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…