Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 5 Een langzaam en een snel boek


 #50books is een initiatief van Petepel waarbij elke week een nieuwe boekvraag gesteld wordt zodat wij, gretige lezers, erover kunnen nadenken/praten/grijnzen/bloggen.

De vijfde vraag is: Welk boek lees je op dit moment?

Het prettigst vind ik om in meerdere boeken tegelijkertijd te lezen waarvan dan een boek om lang mee te doen en een voor het meer snellere werk.

Op dit moment heb ik voor de langere termijn Moby Dick van Herman Melville op mijn nachtkastje liggen. Een boek waarvan mij verzekerd is dat het geen makkelijke kost is en ik voor mijzelf dan ook de tijd gun om rustig hoofdstuk voor hoofdstuk van te genieten. Het makkelijk van dit boek is dat het wel 135 hoofdstukken bevat die allemaal relatief kort van lengte zijn. Dus als het wat te taai wordt dan is het makkelijk om weer even aan de kant te leggen. Mijn idee was om elke dag een hoofdstuk te lezen maar daar is het in de praktijk niet van gekomen, ik lees het nu bij vlagen.

Voor het meer achter elkaar doorlezen heb ik nu het vierde deel van reeks Boeddha: Het woud van Oeroevela getekend en geschreven door de manga-meester Osamu Tezuka. Nederlands kost me altijd minder moeite dan een Engelstalig boek. Toch is het nog wel opletten geblazen. Mijn geheugen is niet al te best en met reeksen is het dan voor mij ook zaak om de verschillende delen niet te ver uit elkaar te lezen om het te kunnen blijven volgen. 
In deze Boeddha-reeks wordt het verhaal verteld van het spirituele pad dat de jonge Siddhartha aflegt waardoor hij transformeert tot Boeddha. De mensheid komt er niet zonder kleerscheuren van af maar naast de vele gruwelijkheden is de humor soms zo bizar en onverwachts dat dit het een geweldige leeservaring maakt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…