Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 6 Bijna een plankje vol


 #50books is een initiatief van Petepel waarbij elke week een nieuwe boekvraag gesteld wordt zodat wij, gretige lezers, erover kunnen nadenken/praten/grijnzen/bloggen.

De zesde vraag is: Ben jij een muzieklezer?

Mijn eerste reactie was nee. Over levens van muzikanten of componisten heb ik nog nooit een boek gelezen of me verdiept in muziekgeschiedenis. Het is zelfs nog nooit in mij opgekomen.
Niet dat muziek geen plek heeft in mijn leven. Eerder in tegendeel. Het heeft me door de moeilijkste perioden van mijn bestaan gesleurd en is altijd aan mijn zijde geweest bij welke gebeurtenis dan ook. Niet voor niets was ik een van die mensen die twintig jaar geleden al met een koptelefoon over straat fietste en behendig met een hand een cassette wist om te draaien in mijn walkman om vervolgens weer verder te genieten van allerlei verschillende soorten klanken.
In tijden van mindere concentratie kan ik geen muziek aan hebben tegelijkertijd met het lezen van een boek. Maar vaak worden juist met de meer fantasievolle verhalen de sfeer verstevigd door op de achtergrond film- of televisieseriemuziek aan te hebben staan.
Heb ik dan helemaal geen boeken die te maken hebben met muziek? Toch wel. Namelijk boeken met liedteksten en zelfs een boek over de Nederlandse kleinkunst. Alleen heb ik die nooit gelezen.
Mijn plankje muziekboeken


Reacties

Ninia zei…
Ik zie het zo voor me, jij op de fiets met een walkman en even het cassettebandje omdraaien. Gelukkig hoeft dat nu niet meer met de mp3-speler.

Toch nog best een aardig rijtje heb je staan. Netjes hoor, alle muziekboeken bij elkaar. Wie weet ga je het nog eens lezen, dat boek over de Nederlandse kleinkunst...

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…