Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 9 Boekenkoopzucht


 #50books is een initiatief van Petepel waarbij elke week een nieuwe boekvraag gesteld wordt zodat wij, gretige lezers, erover kunnen nadenken/praten/grijnzen/bloggen.

De negende vraag is: Hoe kom jij aan je boeken?

Mijn eerste gedachteflits bij deze vraag is dat ik mijn best doe om juist geen nieuwe boeken in huis te halen zodat de plankjes met ongelezen boeken ooit weer eens teruggebracht kunnen worden naar een plankje.
Toch sluipen er steeds weer nieuwe boeken op die plankjes en het is een goeie vraag waar die dan vandaan komen.

De meest onschuldige reden is dat ik boeken krijg van andere mensen. Uit enthousiasme voor een bepaalde schrijver of onderwerp is mijn verjaardag het uitgelezen moment om mij die boeken toe te stoppen. Boeken voor de heb. Maar dan zijn daar ook nog de boeken voor de leen omdat mijn omgeving vindt dat ik die toch echt een keer gelezen moet hebben. Dus hup ook op de plankjes.

Winkelen is voor mij meestal een straf behalve als we een boekenwinkel instappen. Daar kan ik tijden verdwalen en van schap naar lopen om van alles te bekijken en te besnuffelen. Dat mijn echtgenoot nu net in een boekwinkel werkt als boekverkoper helpt ook niet echt om géén boeken aan te schaffen.

Eens per jaar laten we ons met de trein meevoeren naar Deventer waar de grote Boekenmarkt plaatsvindt. Het is al jaren de eerste dag van onze zomervakantie en met een leukere traditie is deze niet in te luiden. Zonder boeken van deze Boekenmarkt thuiskomen is een onmogelijkheid. Ook wanneer ik geen idee heb wat ik zou willen hebben, loop ik tegen exemplaren aan die mijn interesse genoeg weten te wekken zodat ik ze niet kan laten liggen.

De grootste boosdoener zijn de internetwinkels. Door ergens een keer iets te kopen en me de reclamemailtjes te laten toesturen, weten ze me telkens weer te verleiden om bepaalde boeken die ze voor mij uitzoeken (altijd van schrijvers waarvan ik al ooit iets aangeschaft heb) te laten kopen.

Voor mij dus geen e-reader want ik heb begrepen dat boeken kopen dan nog makkelijker wordt!

Reacties

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…