zaterdag 22 februari 2014

A Wizard of Earthsea - Ursula K. Le Guin

The Earthsea Cycle is een naam van een serie fantasyboeken die ik al vaak ben tegen gekomen maar nooit iets van gelezen had. Er schijnt zelfs een miniserie voor televisie van gemaakt te zijn.

Oorspronkelijk is dit eerste deel, A Wizard of Earthsea, niet geschreven als het begin van een serie en daarom ook prima op zichzelf te lezen. Niet alleen dit gegeven maar ook dat het niet knoeperddik is en toch voldoende inhoud maakt het een ideaal boek voor een leesweekend.

Ursula K. Le Guin schrijft redelijk recht toe, recht aan zonder te veel uitweidingen over de omgeving of hoe iemand eruit ziet. De gebeurtenissen volgen elkaar in een prettig tempo op waardoor ik als lezer steeds nieuwsgierig bleef over hoe het verder zou gaan.

Een reden waarom ik deze boeken lang heb laten liggen is omdat ik het idee had dat het een zoveelste fantasyreeks zou zijn waarvan er al velen zijn en niet zoveel zou toevoegen. Maar dat is een grote vergissing geweest.
De hoofdpersoon is niet de doorsnee witte eenling die later een held wordt na allerlei moeilijkheden van buitenaf te hebben overwonnen. De hoofdpersoon blijkt een donker gekleurde (dit wordt slechts zijdelings aangestipt en ik had er bijna overheen gelezen) jongeling waarvan we weliswaar zijn strubbelingen bij het opgroeien naar volwassenheid volgen en hij later de grootste tovenaar zal worden maar de gevaren komen meer vanuit hem zelf dan van buitenaf.

De fantasyomgeving voelt voor de doorgewinterde fantasylezer als vertrouwd maar is steeds net even wat anders waardoor het spannend en prikkelend blijft.

Op naar het volgende deel.

2 opmerkingen:

Ninia zei

ooit gelezen, maar in een vorig leven. Weet er niets meer van :)

Niek zei

Best de moeite waard om nog eens een blik op te werpen. Een verhaal met inhoud zonder dat het zwaar op de hand wordt.

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...