vrijdag 27 juni 2014

The Unwritten Vol. 1 Tommy Taylor and the Bogus Identity - Mike Carey & Peter Gros


Na acht delen van The Unwritten te hebben gelezen, ben ik opnieuw in het eerste deel begonnen omdat ik het idee had dat ik onderweg het een en ander ben vergeten en dit afdoet aan het fascinerende verhaal.

In Tommy Taylor and the Bogus Identity wordt Tom Taylor, de zoon van de schrijver van de wereldwijd beroemde Tommy Taylor-boeken, publiekelijk geconfronteerd met de vraag wie hij nu eigenlijk is. Telkens weer verzekert hij de fans en de journalisten dat hij niet Tommy Taylor, de jongen met magische krachten, is. Nu wordt echter ook getwijfeld of hij wel de zoon van de beroemde schrijver is. De schrijver die zelf al tijden verdwenen is.
Tom begint zelf ook zich af te vragen hoe het zit en gaat op zoek naar zijn eigen oorsprong. Zo gaat hij langs bij de vroegere minnares van zijn vader en later naar het huis waarin hij opgegroeid is. De informatie die hij weet te bemachtigen roepen eerder nog meer vragen op dan dat het antwoorden geeft. In Lizzie Hexam, de oorspronkelijke vragenstelster naar zijn identiteit, heeft hij een kameraad. Maar er zijn ook krachten die proberen hem van zijn zoektocht af te houden. De moordzuchtige Pullman is daarin wel het meest extreem.

Deze herlezing heeft me laten zien hoe bepaalde elementen van het gehele verhaal al in zo'n vroeg stadium al aanwezig zijn en hoe deze in latere delen tot volle bloei zullen komen. De eerste sporen van het in elkaar vloeien van de hedendaagse realiteit en die van de verhalen van Tommy Taylor zijn reeds zichtbaar. Zoals Tom die voor het eerst een gloeiende tatoeage op zijn hand voelt en ziet branden op het moment dat gevaar dichterbij komt. Tommy uit de boeken van zijn vader had net zo'n tatoeage.

Na het verhaal in vijf delen over de identiteit van Tom Taylor, krijgt de lezer een stukje geschiedenis in How the Whale Became. Dit begint in 1907 waarin Kipling en Mark Twain elkaar ontmoeten en het snel duidelijk wordt dat er een kracht is die hun schrijverstalent zowel positief als negatief beïnvloedt, afhankelijk of ze meewerken of niet. Een angstaanjagende vertelling waarin zware geestelijke kwelling niet geschuwd wordt.

De titel The Unwritten verwijst naar dat wat niet geschreven is. Maar tot nu lijkt het juist te gaan over dat wat wel geschreven is. En ook hoe het geschrevene tot stand is gekomen.

Op naar de herlezing van deel 2.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...