zondag 31 augustus 2014

De nieuwe man - Thomas Rosenboom

Wirdum, Groningen.  Berend Bepol, scheepsbouwer heeft de werf van zijn vader geërfd en wil deze in de toekomst doorgeven aan zijn schoonzoon. Begin 20ste eeuw dus je voelt de crisis al aankomen en deze slaat hard toe. Maar Bepol met zijn eeuwig optimisme denkt zich daar wel doorheen te kunnen slaan.

In het boek wordt voornamelijk de gedachtewereld en het gevoelsleven van Bepol geschetst. Uit de reacties van de omstanders zoals zijn vrouw, zijn dochter, zijn schoonzoon blijkt dat hij met al zijn enthousiast gepraat de plank regelmatig misslaat. Hij zet de werkelijkheid naar zijn hand wat niet anders dan op een groot fiasco kan uitdraaien.

Na het lezen van Publieke Werken (1999) komt dit boek (2003) over als een herhaling van zetten. Het waar en wanneer het drama zich afspeelt is anders maar de hoofdpersoon heeft dezelfde oogkleppen op en  het buitensporig optimisme in zich. Het grote verschil zit hem in dat ik Publieke Werken meer als buitenstaander heb beleefd terwijl bij De Nieuwe Man ik bij tijd en wijle zo meeleefde dat ik Bepol de oogkleppen wel af wilde schreeuwen en tegelijkertijd met hem meevoelde en zou willen dat zijn werkelijkheid de ware was.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...