zaterdag 14 februari 2015

Clarkesworld Magazine - Issue 101 february 101


In dit 101ste nummer van Clarkesworld Magazine zes korte verhalen, twee interviews, een artikel over vriendelijke aliens, een artikel over de categorie Young Adult en een nawoord van de redacteur Neil Clarke.

De interviews met Liza Groen Trombi en Tang Fei zeiden mij niet zoveel omdat ik deze personen verder ook niet ken. Het is dan net alsof ik een gesprek van twee onbekende mensen in de trein hoor. Het kan best boeiend zijn maar omdat ik verdere context mis, is het lastig te plaatsen.

Het artikel over vriendelijke aliens of beter gezegd de mythe rondom vriendelijke aliens is zeer vermakelijk. Er wordt een lijst van voorbeelden genoemd waarin deze aliens helemaal niet zo vriendelijk zijn en als ze het wel lijken te zijn, er toch eigenbelang van de aliens achter blijkt te zitten. De voorbeelden zijn een feest van herkenning en de beginstelling dat het moeilijk is om een goeie reden te verzinnen waarom aliens vriendelijk zouden zijn wordt mooi beargumenteerd.


Van de zes verhalen zijn er minstens vier die een behoorlijke indruk bij me achter hebben gelaten. Daarvan wil ik Meshed door Rich Larson speciaal even noemen. Het speelt in een tijd dat de technologie zich steeds verder in het menselijke lichaam heeft ontwikkeld waardoor van buitenaf iemand zijn gezondheid in de gaten gehouden kan worden. Voor eigenaren van topsportclubs een must have voor hun spelers. Op zich geen bijster nieuw idee. Maar Rich Larson heeft dit thema benaderd vanuit een scout die een weigerachtig jong talent met argumenten probeert over te halen die een ander effect hebben dan hij had gedacht. Het is spannend, menselijk en ook ethisch boeiend.

Wanneer je hoofd niet zo naar lezen staat maar wel naar luisteren dan zijn enkele verhalen ook via podcast op de website te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...