zaterdag 21 februari 2015

Tales from Earthsea - Ursula K. Le Guin


Om na een boek met de titel Tehanu: The Last Book of Earthsea toch nog met een vijfde boek in de Earthsea-serie te komen, vraagt wel om een inleiding en Ursula K. Le Guin geeft deze dan ook. Ze laat weten er achter te zijn gekomen dat het nogal dom was om zo'n definitieve titel aan Tehanu te hebben gegeven omdat er in de loop der jaren ze toch weer belangstelling voor Earthsea kreeg. Ze werd nieuwsgierig wat zich daar nu zo afspeelde en vroeger had afgespeeld. En dit heeft dit prachtige boek opgeleverd.

Het boek bestaat uit vijf aparte geschiedenissen van uiteenlopende lengte in zowel het aantal woorden als in de tijd. Ook wordt er nog wat extra achtergrondinformatie over de verschillende volkeren gegeven in het hoofdstuk Description of Earthsea. Voor liefhebbers wellicht iets om van te smullen. Zelf haal ik dit soort informatie liever op een natuurlijke manier uit de verhalen, net zoals je leert hoe andere culturen leven door er zelf te zijn in plaats van er over te lezen.



De vijf verhalen zijn zeker ook te lezen zonder dat de kennis uit de vier voorgaande delen. Wel zal er voor de kenner extra te genieten zijn omdat bijvoorbeeld in een verhaal uit de doeken wordt gedaan hoe de magieschool op het eiland Roke tot stand is gekomen. Deze school is in de andere boeken namelijk een vaststaand feit. En zo worden er meer achtergronden gegeven in de verhalen dat op een zo'n levendige wijze verteld wordt dat het heel eenvoudig is om deze geschiedenis ingezogen te worden.

Het laatste verhaal, Dragonfly, speelt zich af tussen Tehanu en het zesde Earthsea-boek in.  Ik wil er eigenlijk niets van verklappen omdat het zo mooi is om het zelf helemaal zonder verwachtingen te kunnen lezen. Dus ik zou zeggen: lezen!

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...