zaterdag 7 februari 2015

De Komiek - Freek de Jonge & Dick Matena


In 2009 is de door Dick Matena verstripte voorstelling De Komiek uit 1980 van Freek de Jonge uitgebracht. Dit is de eerste solovoorstelling van Freek de Jonge geweest en eentje die ik pas later heb leren kennen omdat mijn kennismaking met Freek de Jonge pas was met zijn derde voorstelling De Mars. In die tijd was het nog niet zo makkelijk om aan voorgaande voorstellingen te komen, wij hadden nog maar net een videorecorder thuis. Vandaar dat het nog wat jaren en heel wat voorstellingen later was dat ik eindelijk deze eerste kon zien en horen.

En heel eerlijk gezegd viel mij dat destijds nogal tegen. Ik vond de grappen voor een deel veel te flauw en Freek zelf enorm onsympathiek door de manier waarop hij acteerde tegen zijn zogenaamd doofstomme broertje Sanne. Het was zoals bij Neerlands Hoop waar hij naar deed tegen Bram als zijnde humor die ik nooit begrepen heb. In latere voorstellingen heb ik dat nooit meer zo teruggezien.



Toch heb ik dit boek gekocht en nu ook gelezen. Dit komt niet door De Komiek en niet door Freek de Jonge maar door Dick Matena. Na een documentaire op televisie over deze striptekenaar werd ik nieuwsgierig naar wat hij zoal gemaakt heeft en stuitte daarbij op deze titel.

De tekst is inmiddels voor mij zo bekend dat ik het allemaal las en tegelijkertijd Freek de Jonge het zelf hoorde uitspreken. De tekenstijl was mij niet bekend. En die vond ik wel verrassend in combinatie met de voorstelling. Deze zijn namelijk net zo rauw als de tekst en verhuld niets van de somberheid en de vulgariteit van het bestaan. De hoofden zijn groot uitgevoerd en zijn geplaatst op zeer spichtige of juist rondvormige lijven. Naast Freek die de voorstelling speelt, worden allerlei figuren uitgebeeld die zijn woordenstroom versterken. En dat is precies wat de meerwaarde is van dit boek.

De tekst zal vast al wel in een andere vorm verkrijgbaar zijn maar deze door Dick Matena nieuw opgeroepen beelden zijn uniek.

3 opmerkingen:

Erik Scheffers zei

Hoi Niek, Dick Matena heeft meer boeken verstript, waaronder "De avonden" van Gerard Reve, "Kort Amerikaans" van Jan Wolkers en "Kaas" van Willem Elsschot. "Kaas" is hierbij mijn duidelijke favoriet en een prachtig boek. Groetjes, Erik

Niek zei

Hé Eric. En vind je daarbij ook dat de verstripping van meerwaarde is op alleen de tekst?

Erik Scheffers zei

Hoi Niek, absoluut!

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...