Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 2017.01 Een verhaal voor het slapengaan

In dit vijfde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Martha Pelkman die dit jaar de vragen stelt.
En de eerste vraag van 2017 is:
Wat is jouw leesuitdaging voor dit jaar?

Vorig jaar maakte Martha mij attent op het boek De Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf 1880 in 250 verhalen bij elkaar gebracht door Joost Zwagerman. Ik heb namelijk sinds vorig jaar weer mijn oude liefde voor korte verhalen laten opbloeien en daar kwam dit boek mooi bij van pas.

Alleen eh 250 verhalen in een boek zijn er wel heel erg veel. Het boek is dan ook niet makkelijk ter hand te nemen en dat heeft me nogal eens tegen gehouden om er in te gaan lezen. Ook zijn korte verhalen niet geschikt om uren achter elkaar te gaan lezen en wanneer ik in een ander boek bezig was dan vergat ik nog wel eens dat deze er ook nog lag.

Maar eigenlijk vind ik dat wel zonde want ik heb er al aardig wat juweeltjes in ontdekt. Om de rest te laten verstoffen zou jammer zijn. Daarom is mijn leesuitdaging voor dit jaar om dit hele boek gelezen te krijgen. Wie weet voor vele avonden een verhaaltje voor het slapengaan.

Reacties

JannieTR zei…
Wat een goed idee! Ik ben inderdaad vaak geneigd een verhalenbundel achter elkaar uit te lezen. Jouw methode lijkt me prettiger. Ga ik ook eens proberen.
Unknown zei…
Hahahaha ik voel me ineens heel erg schuldig :D
Niek zei…
Als het de trots-schuldig is, dan is het goed.

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…