Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 2017.03 Verhalen en verhaal


In dit vijfde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Martha Pelkman die dit jaar de vragen stelt.
En de derde vraag van 2017 is:
Zit je al een beetje in het boek dat je nu leest?

Het boek waar ik al even in bezig ben omvat tweehonderdvijftig korte verhalen. En juist bij een bundel zoals deze is het onmogelijk om echt in het boek te zitten. Het is zo gevarieerd dat het ene verhaal me bij de eerste twee regels al grijpt en het andere verhaal de klik pas bij de laatste alinea komt. En in het ergste geval vraag ik me na het laatste woord af wat ik in hemelsnaam gelezen heb. 

Toch zit ik nu wel een beetje in dit boek namelijk omdat ik mijzelf heb voorgenomen om elke dag een verhaal eruit te lezen. Dat lukt nog lang niet altijd en zeker niet op werkdagen waarin ik in de avond nog andere bezigheden heb maar op werkvrije dagen is het wel een gewoonte aan het worden en die gewoonte bevalt prima 


Naast deze korte verhalen is er wel ruimte voor nog een boek. En op dit moment zijn dat drie boeken in een namelijk Three Novels van Rovert Silverberg: The World Inside, Thorns en Downward to the Earth.

Vorige week heb ik daar het eerste hoofdstuk van gelezen en wilde gelijk wel verder. Maar er stond een examen te wachten en dat heeft de rest van de week mijn aandacht gevraagd zodat dit boek nog steeds openligt na dit eerste hoofdstuk.
De schrijfstijl van Robert Silverberg is wel zodanig dat het voor mij heel eenvoudig is om mij in het verhaal te verliezen. Het is zo natuurlijk hoe hij schrijft dat het bijna geen moeite kost om me op de woorden te concentreren en het verhaal mee te beleven. 
Reacties

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…