zondag 1 januari 2017

The Masks of Time - Robert Silverberg


Dit is nou echt op een top genieten van oude science fiction. Dit boek is geschreven in 1968 en speelt zich af in 1999. Voor ons allen nu alle twee in de verleden tijd maar voor toen was 1999 nog iets magisch en was het nog maar de vraag of we het jaar 2000 als mensheid wel zouden overleven. Dat is dan ook een van de gegevens waar Robert Silverberg een interessante draai aan heeft gegeven door een figuur te laten opdraven die beweert uit het jaar 29999 te komen. Voor elke apocalypsaanhanger een doorn in het oog.

En zo speelt Robert Silverberg met nog meer menselijke neigingen zoals het willen vereren van een persoon die meer lijkt te zijn dan dat zij zijn, de angst dat door een briljant inzicht de wereld op zijn kop zal worden gezet, het dierlijk seksueel verlangen naar anderen en het liefst naar diegene die moreel verboden zijn enzovoort, enzovoort. Er komt ook heel wat beschadigd ego van verschillende personages om te hoek kijken en daar kan niet iedereen even volwassen mee omgaan.  Dit boek laat de mensheid dan ook in zijn vele facetten zien.

De sfeer van het boek heeft wel typisch iets uit de jaren zestig. Ik denk dat dit te maken heeft met de manier van beschrijven van de seksuele escapades. Ook al is het gesitueerd in een toekomstbeeld van destijds waarin betaalde seks gelegaliseerd is, blijft het dat vrije jaren zestig gevoel houden.

Dat de mensen met elkaar telefoneerden waar ze ook waren en elkaar via schermen konden zien, viel me eerst niet eens op tot ik door had dat dit 1999 moest voorstellen en de mobiele telefoon toen nog niet zo gewoon was als nu. De schrijver was sneller over de toekomst dan de toekomst zelf. Zoals ook te merken is aan de zelfsturende auto's bijvoorbeeld. Wel heel leuk om te bedenken dat dit uitgebracht is eind jaren zestig en het nu technieken zijn die er zijn gekomen of worden ontwikkeld.

Van het einde had ik me wat meer voorgesteld. Het lijkt een beetje te zijn afgeraffeld terwijl alles daarvoor zo helder gedetailleerd beschreven is. Een boek met vele lagen, dat prikkelt tot nadenken en waarvan ik me ook kan voorstellen dat daar nog ooit eens een verfilming van zou kunnen worden gemaakt.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...