zaterdag 21 januari 2017

Clarkesworld Magazine Issue 124 January 2017


Clarkesworld Magazine van januari bevat zeven science fiction/fantasy verhalen en vier artikelen.

De artikelen zijn niet werkelijk noemenswaardig maar de verhalen zeker wel.

Zoals de voelbare beklemming in The Ghost Ship Anastasia beschreven door Rich Larson. Een klassieke science fiction setting met een schijnbaar verlaten ruimteschip en ruimteredders die proberen uit te vinden wat er gebeurd is. 

Of wat te denken van A Series of Steaks waarin de Singapoereaanse Vina Jie-Min Prasad een beschrijving geeft van een vervalsing die met opzet mislukt is. En dat in combinatie met biefstuk! Waarbij ook nog aan menselijke relaties wordt gedacht.

Lettie Prell prikkelt met Justice Systems in Quantum Parallel Probabilities waarin verschillende manieren van rechtssystemen worden onderzocht en ik als lezer gelijk heel geïnteresseerd zat mee te denken wat zou kunnen werken en wat niet.

Interchange heeft mij laten genieten van een tijdreisverhaal waarin met opzet een half jaar buiten het natuurlijke tijdsverloop wordt verbleven in een algeheel niets wat tijd betreft. In deze omgeving ontstaat een levensgevaarlijke ziekte en maakt de dokter haar rouwproces door die voor de reis haar man heeft verloren. Zoveel kan ik er in een verhaal zitten. Iets wat ik dan pas merk als ik hier probeer te verwoorden.

Het Italiaanse duo Lorenzo Crescentini and Emanuela Valentini heeft mij helaas niet werkelijk weten te bekoren met Milla. Geen idee of dit aan de vertaling van Rich Larson ligt maar zijn verhaal The Ghost Ship Anastasia doet vermoeden dat het eerder met het origineel te maken heeft. Het idee van een onbekende stem op de zender op een onbekende planeet, is niet erg origineel en de verdere uitwerking weinig spannend. Het enige verrassende was dat het verhaal van oorsprong Italiaans is.

Het uitgangspunt van Aliette de Bodard in The Shipmaker vind ik dan wel weer heel intrigerend. De ruimteschepen die worden gefabriceerd krijgen een ziel mee en deze worden geboren uit een menselijk lichaam. Vrouwen stellen hun lichaam beschikbaar om de ziel in te  kunnen laten groeien tegen betaling. En het is niet zonder levensgevaar. Dat schepen steeds meer een biologische factor krijgen in de science fiction is al bijna gewoon maar een ziel. Heel mooi gegeven.






Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...