zondag 24 november 2019

Nikopol Drieluik Deel 1: Kermis der Onsterfelijken - Enki Bilal

Vorige maand kennis gemaakt met de tekenstijl van Enki Bilal, nu ook met zijn schrijftalent. En wederom ben ik overdonderd. Wat een ruime geest.

Kermis der Onsterfelijken is het eerste deel van de Nikopol drieluik en speelt zich af in 2023. Het originele boek is uitgekomen in 1980, een tijd waarin de mobiele telefoon nog niet bestond en wat strips als deze snel gedateerd kan doen maken. Dat is bij deze strip absoluut niet het geval. Het thema van de fascistische leider die in Parijs heerst en vrouwen als baarmoeders reduceert, is zelfs misschien wel akelig actueel.

Het verhaal wordt nog meer bijzonder door de piramide die boven de stad zweeft waarin Egyptische Goden zich doodvervelend menselijke spelletjes spelen. Zij kunnen niet verder omdat hun brandstof op is en ze hierover in onderhandeling zijn met de fascistische leider die natuurlijk in ruil voor brandstof onsterfelijk wil worden.

De hoofdpersoon van dit verhaal is Nikopol, een diep ingevroren dienstweigeraar die uit de ruimte komt vallen en door de God Horus tot leven wordt gewekt om een staatsgreep te kunnen plegen.

Wat een verhaal! Daar word ik nou blij van. Het zit vol intrige, politiek maar ook medemenselijkheid zonder dat het zoetsappig wordt. Het is de mensheid op zijn rauwst. Zeer herkenbaar zonder dat het over de top gaat.

Het enige waar ik soms aan moet wennen, zijn de grote lappen tekst in de tekstballonnen. Daardoor leest het soms meer als een boek met dialogen. En dat is jammer want de tekeningen zijn stuk voor stuk sterk getroffen en kunnen niet gemist worden.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...