maandag 25 januari 2021

Clarkesworld Magazine Issue 171 December 2020

Clarkesworld Magazine van december 2020 bevat zeven science fiction verhalen en vier non-fictie artikelen.

Dit keer was ik niet zo heel erg onder de indruk van de verhalen. 

Zoals The Island of Misfit Toys geschreven door Fiona Moore waarin een zwerver kapotte IA's repareert en uiteindelijk met ze op een eiland gaat wonen. Het idee is leuk maar het is te mager voor een heel verhaal.
Voor
Things That Happen When You Date Your Ex's Accidentally Restored Backup from Before the Divorce van Lisa Nohealani Morton geldt zelfs dat de titel precies het hele verhaal is.

Gelukkig is daar ook nog Michael Swanwick die The Last Days of Old Night schreef. Een ouderwets maar heerlijke ontstaansgeschiedenis van een eilandengroep bij Ierland. Er zijn reuzen die kunnen toveren en op zoek zijn naar wat voor dreiging hun nu eigenlijk op de hielen zit. Daarbij komt ook het thema wat doe je als je almachtig bent aan bod met een goed mens dat toch kwaad doet geschiede. Ik vind het prachtig geschreven waardoor ik gelijk in die mythische sfeer zat.  

No Way Back is dit keer het Chinese verhaal en is geschreven door Chi Hui en vertaald door John Chu. Dit verhaal gaat over mensen die hun bewustzijn uploaden naar het net omdat daar zijn meer de moeite waard lijkt dan het echte leven. Er zijn echter zielen die terugkomen van deze beslissing en dan een lichaam opzoeken die net door een ziel verlaten is. Dit bewustzijn leeft dan dus in een lichaam van een ander maar het is maar de vraag welk leven deze dan kan gaan leiden omdat de oorspronkelijke familie ze niet meer herkennen en die van de familie van het lichaam, hun eigen familielid niet meer herkennen. Niet voor niets dat het uploaden van de ziel naar het net verboden wordt.

Ik blijf telkens weer verrast hoe de Chinese bijdrage telkens weer zo sprankelend en fris van idee is. 

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...