maandag 11 januari 2021

Doctor Who The Seventies - David J. Howe, Mark Stammers & Stephen James Walker

Het was alweer zo'n vijf jaar geleden dat de destijds zesentwintig jaar lopende Britse televisieserie Doctor Who was gestopt en dit boek uitkwam over de jaren zeventig van deze serie. Dat de serie ruim tien jaar later weer opnieuw met succes leven ingeblazen zou gaan worden, was toen zeker niet voorzien.

In dit boek komen uitgebreid de afleveringen uit de jaren zeventig aan bod. Zowel inhoud als het tot stand komen van de verhalen en eventuele moeilijkheden zoals bijvoorbeeld stakingen tijdens het produceren van de uitzendingen worden omschreven. Dit alles geflankeerd met foto's van voor en achter de schermen. Schrijvers, producers, componisten en dergelijken worden ook nog eens in het geheel meegenomen. 

En natuurlijk wordt ook een apart hoofdstuk aan Jon Pertwee en een aan Tom Baker besteed, de twee Doctors uit de jaren zeventig. Hoe zij uitgekozen werden voor de rol en wat verder bekend was van hun carrière. De companions van de Doctors komen allemaal nog een keer voor het voetlicht in een eigen gezamenlijk hoofdstuk.
De laatste hoofdstukken gaan over  alles rondom film, musical en toneelstuk dat wel en niet van de grond is gekomen. En ook wat er allemaal is geproduceerd aan singles, boeken, tijdschriften, strips, bordspelen, batches, snoep, puntenslijpers en wat je al niet kunt bedenken.

Het enige dat ik vervelend vond is de opmaak van het boek. Het is al vrij groot waardoor het redelijk onhandelbaar is. Als er nu grote foto's waren afgedrukt kon ik dat nog begrijpen maar de foto's zijn eerder te klein dan te groot. En dan is er ook nog op bijna elke bladzijde aan de zijkant een kader waarin extra informatie wordt weergegeven naast de doorlopende tekst. Ik houd sowieso niet van kaders midden in een tekst omdat ik dan niet weet wanneer dat te gaan lezen. Het onderbreekt het verhaal maar ik wil ook niets missen.

Als groot fan van de serie over het algemeen een feest der herkenning en daarmee weer wegdromend bij al die avonturen van de Doctor. Maar ook realiserend hoe een enorme onderneming het is om een televisieserie te maken door wat er allemaal bij komt kijken.


Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...