zaterdag 7 augustus 2021

Clarkesworldmagazine Issue Issue 177 June 2021

In de maand juli had ik moeite met lezen en dat betekende dat Engels lezen nog moeilijker was. Daardoor heb ik het juninummer van Clarkesworld Magazine over een langere periode gelezen en hebben de zeven korte verhalen en vier non-fictie artikelen wellicht niet de aandacht gekregen die ze verdienen. 

Little Animals geschreven door Nancy Kress valt gelijk op omdat het zich in Nederland afspeelt en wel in een laboratorium van de universiteit in Delft. Er worden ook Nederlandse zinnen gebruikt die foutloos zijn, iets dat ik door een Amerikaan niet vaak zie gebeuren en de auteur gelijk voor mij inneemt.
In het onderzoek wordt een hedendaags persoon verbonden met het bewustzijn van iemand in het verleden die in de buurt leefde van een beroemdheid, in dit geval de dochter van Antoni van Leeuwenhoek. Haar geschiedenis loopt parallel met die van de ik-persoon van het verhaal. Dit alles heeft Nancy Kress zo natuurlijk beschreven dat het helemaal niet aanvoelt als een trucje. Knap gedaan.

Yukimi Ogawa is de Japanse auteur van The Shroud for the Mourners. De wereld waar we mee kennismaken is er een van vele kleuren en wel kleuren op het lichaam. Hoe meer kleuren, hoe hoger in aanzien waarbij de kleurlozen helemaal onderaan de maatschappelijke ladder staan. Alhoewel IA's helemaal uit den bozen zijn behalve als ze zich zo goed hebben vermomd als mens dat ze niet te herkennen zijn, dan vindt men het wel oké. Rechten voor IA's zijn dan ook bijna onbespreekbaar.
Deze wereld wordt niet uitgelegd maar als lezer kom je er stukje bij beetje achter hoe het werkt door hoe de verschillende karakters met elkaar omgaan. Zo uitleggerig als Chineze auteurs kunnen zijn, zo impliciet is dit verhaal geschreven en dat spreekt me toch wel meer aan. 

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...