maandag 16 augustus 2021

Clarkesworld Magazine Issue 178 July 2021

In Clarkesworld Magazine van Juli 2021 treffen we zeven korte verhalen aan van Amerikaanse, Maleise, Australische, Russische, Poolse en Nigerese auteurs. Ook zijn er vier non-fictie artikelen te vinden en is de illustratie op de cover dit keer gemaakt door Alejandro Burdisio die uit Andalusiƫ komt. Oftewel een zeer internationaal gezelschap en zo zie ik het ook het liefst in Clarkesworld Magazine.

When the Sheaves Are Gathered geschreven door Nick Wolven is een verhaal wat mijn aandacht voortdurend vasthield omdat het me constant vroeg na te denken wat er aan de hand was.
Een voor een verdwijnen er mensen zonder dat daar een logische verklaring voor lijkt te zijn. De uiteindelijke verklaring is zeer bevredigend. Heel mooi gedaan. Dat is nog eens een verhaal vertellen.

Leonid Kaganov schreef I'm Feeling Lucky en Alex Shvartsman vertaalde het uit het Russisch in het Engels. In dit verhaal wordt de mensheid pijnlijk in zijn rauwheid geopenbaard.
Voor mensen met een ongeneeslijke ziekte is een apparaat ontwikkeld waarmee ze in de toekomst kunnen springen met het idee dat wellicht er in die tijd wel hun ziekte genezen kan worden. Alleen gaan steeds meer mensen dit voor andere redenen gebruiken. Zoals bijvoorbeeld de mensen die het werken op het land wel heel zwaar vinden en hopen dat door naar de toekomst te springen daar iets op gevonden is zodat ze makkelijker kunnen leven. Alleen blijven op deze manier de achterblijvers met  hongersnood en chaos achter.
Nog wranger is dat de mensen die naar de toekomst springen helemaal geen verder ontwikkelde beschaving aantreffen maar juist barbaren. Erg sterk weergegeven hoe mensen vooral voor zichzelf kiezen en dit uiteindelijk naar ondergang leidt.

De Poolse M V Melcer schrijft in The Falling over een beschaving dat zich bevindt in een enorm ruimtestation  bestaande uit vele ringen en die langzaam in een zwart gat dreigt te verdwijnen. Alleen het opofferen van enige ringen kan steeds dit noodlot tijdelijk voor de rest besparen. De vraag is dan ook welke keuze je maakt in deze situatie. Ontsnappen met een klein deel of steeds een klein deel opofferen tot er niemand meer over is. Een science fiction variant van het trolleyprobleem.


Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...