Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 25 Ontgroeid maar niet vergeten


#50books is een initiatief van Petepel waarbij elke week een nieuwe boekvraag gesteld wordt zodat wij, gretige lezers, erover kunnen nadenken/praten/grijnzen/bloggen.

De vijfentwintigste vraag is: Welk boek heeft voor jou een bijzondere betekenis gekregen?

Deze vraag riep onmiddellijk dit boek in mij op maar wonderlijk genoeg duurde het nog een uur voordat ik de titel weer kon herinneren (en dat met behulp van internet).

Met nog wat meer graven, ben ik er achter dat ik dit boek gelezen heb toen ik 23 jaar was. Een tijd dat mijn persoonlijk zijn mij als een grote verwarring voorkwam. Het boek sloeg in als een bom. Voor mijn gevoel had ik het zelf geschreven kunnen hebben. Een tekst die zo verwoordde wat ik voelde, had ik nog niet eerder gezien. Een tekst die me troostte in dat ik niet de enige was die op die specifieke manier worstelde met het zijn. Ik voelde me begrepen, erkend.

Voorzichtig, omdat het toch een heel persoonlijke ervaring was, heb ik het boek aan een medestudent aangeprezen en uiteindelijk uitgeleend. We zijn elkaar uit het oog verloren en bij toeval kwamen we elkaar enkele jaren geleden (dat is een kleine twintig jaar later) tegen in De Nollen. Onmiddellijk dacht ik terug aan dit boek en dat ik het nooit terug heb gekregen. Even knaagde het nog, ik liet het gaan en bedacht me later dat het boek destijds zijn functie heeft gehad maar ik bang ben dat het me nu zou ergeren.
De herinnering van de enorme impact van destijds echter blijft.

Reacties

Ninia zei…
Je zou het nu met andere ogen lezen, maar waarom zou het je ergeren? Het is een prachtig boek en je hebt inmiddels toch wel de nodige afstand tot je eigen verleden van 20 jr geleden. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe je het nu zou vinden en dat geldt ook voor mijzelf, ook alweer heel lang geleden dat ik het las.
Niek zei…
De angst voor ergeren is wellicht ongegrond. Het idee dat ik heb is dat het vooral allemaal heel erg rationeel is en het gevoel wordt ondergesneeuwd. Te intellectueel. Dat zou me eventueel kunnen ergeren maar het kan ook heel goed dat dit beeld helemaal verkeerd is. Het is wel een gevoel waardoor ik het boek niet nogmaals zal aanschaffen.
Anoniem zei…
dit boek heb ik nog nooit gelezen wel eens in handen gehad en ik weet dat veel mensen het een bijzonder boek vinden.Misschien lees ik het nog wel eens.

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…