maandag 29 juli 2013

Herr Merz - Lars Fiske


Briljant. Eenvoudigweg briljant.
De combinatie van de tekenstijl, de vertelstijl en het leven van Kurt Schwitters dat in dit boek verstript is, laat de lezer de levensenergie van Herr Merz ervaren.

Kurt Schwitters kende ik alleen van zijn oersonate, een gedicht dat onder het genre klankdichten valt. Een sonate waar ik altijd heel blij van word. Daarom leek mij een boek over de maker van dit gedicht wel boeiend, niet wetende wat deze wonderlijke man nog meer in zijn leven gedaan heeft.

Hij blijkt in een onaflaatbare stroom bezig te zijn geweest met Merzen, zoals hij zijn eigen kunst noemde. Daarbij hield hij zich niet bij een kunstvorm maar was naast dichter ook performer, schilder, tekenaar, beeldend kunstenaar en noem maar op.
WOII zorgt ervoor dat hij van Duitsland naar Noorwegen vlucht en later naar Engeland. De oorlog heeft helaas veel van zijn kunst vernietigd.

De tekenaar Lars Fiske verbeeldt het leven van Kurt Schwitters op een wijze die wellicht ook merzen genoemd kan worden of er in ieder geval tegenaan zit .
Zo staan er bijvoorbeeld langs de tekeningen teksten verticaal en als Kurt zijn oersonate ten gehore brengt, maakt de typografie duidelijk hoe dat geklonken heeft en houdt het zich niet aan de kaders van de striptekeningen.
Kurt zijn gedachten worden laten zien in complexe tekeningen die bij nadere bestudering een logica bevatten die op het eerste gezicht niet te vinden was.
Kortom de tekeningen zijn de moeite waard om een tijdje naar te kijken.

Dit boek heeft me zo enthousiast gemaakt over Kurt Schwitters dat ik nog wel meer van zijn werk wil ervaren.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...