Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 26 Joepie, lijstjes


#50books is een initiatief van Petepel waarbij elke week een nieuwe boekvraag gesteld wordt zodat wij, gretige lezers, erover kunnen nadenken/praten/grijnzen/bloggen.

De zesentwintigste vraag is: Hoe houden jullie bij welke boeken je al gelezen hebt?

Wat een geweldig leuke vraag! Het heeft me namelijk weer eens in de gelegenheid gesteld om mijn plank met schriftjes door te struinen en een deel van mijn schrijvend leven langs te zien komen.

Als kind was ik al gek op lijstjes maken en daar heb ik er nog enkele van bewaard. Zo ook het schriftje waarin ik opschreef wat ik las. "Welke boeken gelezen 1 begonnen 10 februari 1982 geëindigd mei 1995" staat er op het duidelijk veel gebruikte schrift te lezen.

Eerst meldde ik nog naast de titel en auteur het aantal bladzijden. Na enkele jaren liet ik die laatste toevoeging varen. En weer wat jaren later schreef ik het uitgavejaar er bij.
Aantal gelezen boeken per jaar, per maand , per dag
Nadat het schriftje vol was, heb ik nog mijn best gedaan om de boeken te tellen per jaar en per maand en zelfs dag te berekenen hoeveel boeken ik dan gelezen had.

Het is 2013 en heb nog steeds een schriftje waarin ik opschrijf welke boeken ik gelezen heb. Dit schriftje heeft de titel "Welke boeken gelezen? 2". Het is te moeilijk om deze gewoonte na zoveel jaren op te geven. Ook al houd ik inmiddels ook bij wat ik gelezen heb en wat nog ongelezen is maar wel in mijn bezit, in een lijstje via een eenvoudig Office documentje.

Zo'n document heb ik ook voor de boeken die ik gekocht/geleend heb. Jaren schreef ik voorin boeken het jaartal waarin ik het boek gekocht had. Dat is nu door dit document vervangen.

Op http://www.librarything.com/profile/Niekchen zet ik sinds enkele jaren ook nog eens mijn boeken en mijn boekbesprekingen. Maar omdat er zo moeilijk rechtstreeks op elkaar te reageren is (wat Goodreads dan weer wel kan), plaats ik deze besprekingen ook weer op dit blog. Goodreads heb ik ook nog even gehad maar er waren te veel boeken die ze daar niet kennen die ik wel lees waardoor het altijd onvolledig bleef.
Soms vraag ik me wel eens af of ik met al die lijstjes nog wel tijd overhoud om te lezen.

Reacties

Ninia zei…
Erg leuk al die lijstjes te zien, vooral die oude met de hand geschreven.
Carel zei…
em hoe vind je nu terug wat je gelezen hebt? ;-)
Niek zei…
Door me suf te bladeren. Hahahaha.
Precies wat ik vanmorgen gedaan heb om het Etty Hillesum boek te vinden. Ja, noeste arbeid.
Foxx zei…
Bedankt voor je reacties op mijn blog. Leuk, inderdaad, zo'n boekenschriftje. Ik noteer verder nog bijv aantal bladzijden, zodat ik per jaar een kleinen statistiek kan maken. Al een paar jaar lees ik nu 50 - 60 boeken per jaar, gemiddeld 240 blz/boek. Zinloze informatie, wel grappig.
Je opmerking over Bij nader inzien: inderdaad zijn beide (boek en film) bijzonder goed. De film zag ik ook meerdere keren, ik heb m op dvd. Toch vind ik het boek beter, omdat ik persoonlijk door het onderwerp (vriendschap) werd aangesproken en daarin aanleiding vond om over mijzelf na te denken.

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…