zondag 7 juli 2013

#50books - 26 Joepie, lijstjes


#50books is een initiatief van Petepel waarbij elke week een nieuwe boekvraag gesteld wordt zodat wij, gretige lezers, erover kunnen nadenken/praten/grijnzen/bloggen.

De zesentwintigste vraag is: Hoe houden jullie bij welke boeken je al gelezen hebt?

Wat een geweldig leuke vraag! Het heeft me namelijk weer eens in de gelegenheid gesteld om mijn plank met schriftjes door te struinen en een deel van mijn schrijvend leven langs te zien komen.

Als kind was ik al gek op lijstjes maken en daar heb ik er nog enkele van bewaard. Zo ook het schriftje waarin ik opschreef wat ik las. "Welke boeken gelezen 1 begonnen 10 februari 1982 geëindigd mei 1995" staat er op het duidelijk veel gebruikte schrift te lezen.

Eerst meldde ik nog naast de titel en auteur het aantal bladzijden. Na enkele jaren liet ik die laatste toevoeging varen. En weer wat jaren later schreef ik het uitgavejaar er bij.
Aantal gelezen boeken per jaar, per maand , per dag
Nadat het schriftje vol was, heb ik nog mijn best gedaan om de boeken te tellen per jaar en per maand en zelfs dag te berekenen hoeveel boeken ik dan gelezen had.

Het is 2013 en heb nog steeds een schriftje waarin ik opschrijf welke boeken ik gelezen heb. Dit schriftje heeft de titel "Welke boeken gelezen? 2". Het is te moeilijk om deze gewoonte na zoveel jaren op te geven. Ook al houd ik inmiddels ook bij wat ik gelezen heb en wat nog ongelezen is maar wel in mijn bezit, in een lijstje via een eenvoudig Office documentje.

Zo'n document heb ik ook voor de boeken die ik gekocht/geleend heb. Jaren schreef ik voorin boeken het jaartal waarin ik het boek gekocht had. Dat is nu door dit document vervangen.

Op http://www.librarything.com/profile/Niekchen zet ik sinds enkele jaren ook nog eens mijn boeken en mijn boekbesprekingen. Maar omdat er zo moeilijk rechtstreeks op elkaar te reageren is (wat Goodreads dan weer wel kan), plaats ik deze besprekingen ook weer op dit blog. Goodreads heb ik ook nog even gehad maar er waren te veel boeken die ze daar niet kennen die ik wel lees waardoor het altijd onvolledig bleef.
Soms vraag ik me wel eens af of ik met al die lijstjes nog wel tijd overhoud om te lezen.

4 opmerkingen:

Ninia zei

Erg leuk al die lijstjes te zien, vooral die oude met de hand geschreven.

Carel zei

em hoe vind je nu terug wat je gelezen hebt? ;-)

Niek zei

Door me suf te bladeren. Hahahaha.
Precies wat ik vanmorgen gedaan heb om het Etty Hillesum boek te vinden. Ja, noeste arbeid.

Foxx zei

Bedankt voor je reacties op mijn blog. Leuk, inderdaad, zo'n boekenschriftje. Ik noteer verder nog bijv aantal bladzijden, zodat ik per jaar een kleinen statistiek kan maken. Al een paar jaar lees ik nu 50 - 60 boeken per jaar, gemiddeld 240 blz/boek. Zinloze informatie, wel grappig.
Je opmerking over Bij nader inzien: inderdaad zijn beide (boek en film) bijzonder goed. De film zag ik ook meerdere keren, ik heb m op dvd. Toch vind ik het boek beter, omdat ik persoonlijk door het onderwerp (vriendschap) werd aangesproken en daarin aanleiding vond om over mijzelf na te denken.

Gezinsverpakking - De Chabotten

Voor ik dit boekenweekgeschenk ging lezen, luisterde ik naar de podcast Nooit meer Slapen waarin de familie Chabot over dit boekje geïntervi...