zondag 7 juli 2013

#50books - 25 Ontgroeid maar niet vergeten


#50books is een initiatief van Petepel waarbij elke week een nieuwe boekvraag gesteld wordt zodat wij, gretige lezers, erover kunnen nadenken/praten/grijnzen/bloggen.

De vijfentwintigste vraag is: Welk boek heeft voor jou een bijzondere betekenis gekregen?

Deze vraag riep onmiddellijk dit boek in mij op maar wonderlijk genoeg duurde het nog een uur voordat ik de titel weer kon herinneren (en dat met behulp van internet).

Met nog wat meer graven, ben ik er achter dat ik dit boek gelezen heb toen ik 23 jaar was. Een tijd dat mijn persoonlijk zijn mij als een grote verwarring voorkwam. Het boek sloeg in als een bom. Voor mijn gevoel had ik het zelf geschreven kunnen hebben. Een tekst die zo verwoordde wat ik voelde, had ik nog niet eerder gezien. Een tekst die me troostte in dat ik niet de enige was die op die specifieke manier worstelde met het zijn. Ik voelde me begrepen, erkend.

Voorzichtig, omdat het toch een heel persoonlijke ervaring was, heb ik het boek aan een medestudent aangeprezen en uiteindelijk uitgeleend. We zijn elkaar uit het oog verloren en bij toeval kwamen we elkaar enkele jaren geleden (dat is een kleine twintig jaar later) tegen in De Nollen. Onmiddellijk dacht ik terug aan dit boek en dat ik het nooit terug heb gekregen. Even knaagde het nog, ik liet het gaan en bedacht me later dat het boek destijds zijn functie heeft gehad maar ik bang ben dat het me nu zou ergeren.
De herinnering van de enorme impact van destijds echter blijft.

3 opmerkingen:

Ninia zei

Je zou het nu met andere ogen lezen, maar waarom zou het je ergeren? Het is een prachtig boek en je hebt inmiddels toch wel de nodige afstand tot je eigen verleden van 20 jr geleden. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe je het nu zou vinden en dat geldt ook voor mijzelf, ook alweer heel lang geleden dat ik het las.

Niek zei

De angst voor ergeren is wellicht ongegrond. Het idee dat ik heb is dat het vooral allemaal heel erg rationeel is en het gevoel wordt ondergesneeuwd. Te intellectueel. Dat zou me eventueel kunnen ergeren maar het kan ook heel goed dat dit beeld helemaal verkeerd is. Het is wel een gevoel waardoor ik het boek niet nogmaals zal aanschaffen.

Anoniem zei

dit boek heb ik nog nooit gelezen wel eens in handen gehad en ik weet dat veel mensen het een bijzonder boek vinden.Misschien lees ik het nog wel eens.

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...