woensdag 31 december 2014

Amsterdam Hetzelfde maar dan anders in 134 luchtfoto's - Ger en marco van Middelkoop & Noud de Vreeze

Eind jaren zestig, begin jaren zeventig maakte Ger van Middelkoop luchtfoto's van de stad Amsterdam. Zo'n veertig jaar later deed zijn zoon Marco hetzelfde met het idee om zoveel mogelijk vanuit dezelfde plek te fotograferen waardoor vergelijken interessant wordt. Noud de Vreeze heeft deze foto's in zestien hoofdstukken ingedeeld en van begeleidende tekst voorzien.
De tekst die meestal twee bladzijden beslaan, geeft aardige aanwijzingen waar op te letten bij het vergelijken van de twee foto's die steeds zij aan zij worden weergegeven.

Omdat ik de delen van Amsterdam die ze in dit boek weergeven behoorlijk goed ken, vond ik het extra leuk om aan de hand van de oudste foto te bepalen waar dit dan precies was. Het meest opmerkelijke vond ik hoe groen Amsterdam is geworden in de loop der decennia. En ook hoe kleine gaatjes nog even handig met een gebouwtje zijn opgevuld. De ruimte wordt goed gebruikt.
In veertig jaar is ongelooflijk veel gebouwd en ook afgebroken. Zo zie ik ook gebouwen die op geen van twee de foto's staan omdat ze de veertig jaar niet gehaald hebben.
Foto's om lang naar te kijken omdat er zoveel op te zien is. Leuk boek om zo nu en dan eens uit de kast te halen om weer eens in te staren en weg te dromen.

En natuurlijk nu hopen dat over veertig jaar iemand nog eens zoiets wil doen.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...