Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 2017.40 Scheltema

In dit vijfde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Martha Pelkman die dit jaar de vragen stelt.
En de veertigste vraag van 2017 is:   
Welke boekenwinkel heeft jouw voorkeur?
 
Heel eerlijk gezegd heb ik een bloedhekel aan winkels en winkelen. Of het nu de dagelijkse boodschappen zijn of het noodzakelijk kwaad van kleding kopen, mij kun je er niet blij mee maken. 

Lang was daarop één uitzondering, namelijk de boekwinkel. Daar kon ik uren in rondzwerven, van boek naar boek, van plank naar plank, van verdieping naar verdieping. Lekker grasduinen en snuffelen aan al dat moois dat daar voor handen lag. Allemaal om nieuwe inspirerende ideeën voor het leven op te doen.

Alleen is er nu een tijd gekomen dat ik zoveel boeken heb gekocht die ik nog niet gelezen heb en dat het aanbod aan tekst via internet zo overweldigend groot is dat ik nooit meer kan lezen wat ik ook maar tot nu toe in mijn leven aan boeken en teksten gezien heb. En dat maakt dat ik een stuk minder hebberig ben geworden. Het komt dan ook eigenlijk nooit meer voor dat ik de stad in ga om eens een paar uur in een boekwinkel door te brengen.

Toch heeft een specifieke boekwinkel mijn voorkeur en dat heeft een heel eenvoudige reden: Mijn levensliefje werkt in Scheltema op het Rokin te Amsterdam. Daar kom ik dan ook regelmatig op donderdagmiddag om hem op te halen om snel samen wat te gaan avondeten voordat zijn verdere avonddienst verder gaat. En wanneer ik daar dan ben, kan ik het niet laten om een blik te werpen op de stapels boeken hier en daar. En ja, dan komt het nog wel eens voor dat ik niet alleen met een volle buik maar ook weer een nieuw boek thuiskom.

Reacties

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…